Kinde Annamáriára emlékeztek

175

Tegnap délután mutatták be Demeter Zsuzsa kolozsvári irodalomkritikus Szandra May a hóhullásban – Kinde Annamária költészete című könyvét Csíkszeredában. A 2014-ben elhunyt nagyváradi költő, műfordító, szerkesztő munkásságát áttekintő kötetet rendhagyó módon ismerhették meg az érdeklődők, ugyanis dalszövegeire írt szerzemények csendültek fel Csutak István és a Garabonciás – Wandering Magicians előadásában.

Baráti hangulatú könyvbemutató. Fókuszban Kinde lírája Fotó: Keresztes Bea

Demeter Zsuzsa kolozsvári irodalomkritikus legújabb, a marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában megjelent könyvét ismertették tegnap délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A Szandra May a hóhullásban – Kinde Annamária költészete című kismonográfia a 2014-ben elhunyt nagyváradi költő munkásságát mutatja be. A szerzőt Csutak István, a Garabonciás zenekar alapítója és frontembere faggatta.
Az est meghívottjai, Molnár Vilmos, a Székelyföld folyóirat szerkesztője és Sarány István, lapunk főszerkesztője, személyes tapasztalatait megosztva emlékezett Kinde Annamáriára, az emlékezők sorába bekapcsolódtak a hallgatóság soraiból is a néhai költő barátai. Az emlékezőket meghallgatva Demeter Zsuzsa megjegyezte, mindenkinek van egy személyes Kinde-képe.
– Minden városban, ahol bemutattam a könyvet, újabb és újabb színfoltok jelentek meg Kinde Annamáriáról, más és más történetekbe botlok vele kapcsolatban. Én a versein keresztül mutatok képet róla, mert úgy gondolom, hogy a költészete túl nagy érték ahhoz, hogy elfelejtsük – szögezte le a szerző.
Demeter Zsuzsa felvetette a Kindével kapcsolatos emlékek lejegyzésének szükségességét, és hangsúlyozta a még fellelhető kéziratai, levelezése összegyűjtésének fontosságát.

Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek