Kincsünk a gyermek

67

Csíkszeredában, a Mikó-vár előtti téren a Születésfa meglocsolásával és megáldásával kezdődött a tegnap délután az Édesanyák hete. A közel egyhetes rendezvénysorozat előadásokkal, fényképkiállítással, kézműves- és társasjátékos foglalkozásokkal, könyvbemutatóval várja az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

Edesanyak_hete2_HNP_1126_LR
Édesanyák, édesapák öntözték meg a Születésfát. Gesztus Fotó: László Róbert

A Csíki Anyák Egyesülete viszonylag korán feljegyezte magát a város történetébe: miközben az ország többi városában most kezdtek el kialakulni a kismamaklubok, Csíkszeredában már ezelőtt öt évvel elültették a Születésfát a Mikó-vár előtti téren – mondta el a rendezvény megnyitóján Tiboldi Beáta, az egyesület elnöke. Hozzátette, annak idején Születés hete névvel szerveztek programsorozatot, amellyel öt napon keresztül ünnepelték az édesanyákat, később áttértek az Édesanyák hete névre, hogy minél több területet tudjanak lefödni.
Az áldás előtt Urbán Erik OFM elmondta, miközben már vasárnap köszöntötték az édesanyákat a templomokban, az is fontos, hogy ilyenkor ne csak az édesanyákért és nagycsaládosokért imádkozzanak, hanem azokért is, akik bár szeretnének gyermeket vállalni, de valamilyen oknál fogva ezt nem tehetik meg. Zsigmond Barna Pál főkonzul, ötgyermekes édesapa úgy vélte, a Csíki Anyák Egyesülete egy szemléletes példája annak, hogy a bátor kiállás csodákra képes, és ilyenekre van szükség ahhoz, hogy a világ a családokról is szóljon. Hangsúlyozta, hogy ha a családok nem vállalnak gyereket, a magyar nemzetnek nem jósolható hosszú jövő, ezért is büszke arra, hogy olyan kormányt képvisel, amely számtalan intézkedéssel próbálja segíteni a családokat. A Születésfát Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere és Tiboldi Beáta, az egyesület elnöke locsolta meg elsőként, majd a jelen levő gyermekek is kezükbe vették a piros öntözőt.
A délután folyamán a program a megyeházán folytatódott a Kincsünk a gyermek témában beküldött fotókból összeállított kiállítás megnyitójával, majd Biró Antal atya, Erdély legidősebb ferences szerzetese bemutatta be Márton Áron püspökről írt könyvét. Ezt követően Ágoston Imola pszichológus, családterapeuta, pszichodráma asszisztens tartott előadást Gyermekeink betegsége okozta anyai szorongások címmel.
Az Édesanyák hetének programja ma emlékalbum-készítéssel folytatódik Vitos Mária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülésznőjének vezetésével, majd a hét folyamán előadásokat hallgathatnak többek között az illóolajokról, zeneterápiáról, a mosható pelenkázásról, az anyatejes táplálás kezdeti nehézségeiről és szépségeiről, táplálkozási szokásokról, a csecsemő optimális mozgásfejlődéséről.
Csütörtökön 12 órától tartanak megemlékezést az Anyaság-szobornál a Millenniumi-templomkertben Darvas Kozma József címzetes esperes-plébános társaságában, majd 16.30-kor kezdődik az édesanyák ünnepe Csík­som­lyón Böjte Csaba ferences szerzetes celebrálta szentmisével. Fellép Ádám Katalin és a Tanulók Háza Serke táncosainak énekkara, díjazzák az édesanyákat, és elültetik az Édesanyák fáját. Szombaton a Barátok Feredőjének pünkösd előtti kalákájával ér véget a program, ekkor kerül sor a tombolahúzásra is.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek