Kincsnek nevezik a gyergyói táncokat

Véget ért a VII. Gyergyói Tánc- és Zenetábor

252

Kevesebb résztvevővel ugyan, de idén is minőségi munka zajlott a Gyergyóremetén szervezett Gyergyói Tánc- és Zenetáborban. Hetedik alkalommal, augusztus 6–11. között tartották a tevékenységet a községben, a visszajelzések alapján pedig ezúttal is sikeresnek bizonyult. A szervezők továbbra is fejleszteni akarják a rendezvényt.

Tánc- és zenetábor. Már több mint hagyomány Fotó: Portik-Bakai Ádám

Három csoportban zajlott a táncoktatás: Farkas Tamás és Farkas Ágnes Magyarországról, Ivácson László és Tekeres Gizella a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttestől, Bara Szabolcs és Laczkó-Benedek Tünde pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttestől volt jelen, hogy oktassa a tábor résztvevőit.
A talpalávalót Bartis Zoltán és zenekara, valamint Petres Attila és zenekara húzta, a tánc mellett pedig hegedű- és cimbalomoktatás is volt. A korábbi évekhez hasonlóan Erőssné Sándor Judit jóvoltából népdalokat is tanultak a gyermekek, a különböző kézműves-foglalkozások pedig már kikapcsolódásként, pihenésként szolgáltak. Majdnem minden este gyergyószéki adatközlők érkeztek a táborba, emellett a község több pontján is táncházat tartottak.
Portik-Bakai Ádám szervező lapunk érdeklődésére kifejtette: a tavalyi nyolcvan remetei résztvevő helyett idén hozzávetőleg negyvenöten voltak, ami vélhetően a részvételi díj emelésének a következménye. Hozzátette: kevésbé bánják, mivel sokan gyermekfelvigyázóként tekintettek a táborra a korábbi években, így most tényleg csak azok a gyermekek jöttek, akiket érdekel a néptánc.
Ezúttal is voltak külföldről érkezett résztvevői a tábornak: Bécsből és Svájcból is egy-egy négytagú család érkezett. Mint fogalmaztak: kincsre leltek a gyergyói táncokban, ugyanakkor a gyergyói emberek vendégszeretetét is kiemelték.
A tábor jövőjét illetően Portik-Bakai Ádám közölte, szóba került, hogy a gyergyószéki települések bevonásával esetleg vándortáborként szervezzék a továbbiakban, erről azonban nem született végleges döntés. Emellett a felnőtt korosztály hathatósabb megszólítása is fel­merült tennivalóként.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.