Kínai kézben a svájci Syngenta

63

A kínai állami tulajdonú Chem­China vásárolhatja fel a svájci székhelyű Syin­gen­ta Csoportot, a világ egyik legnagyobb vetőmag- és nö­vény­vé­dőszer-gyártó vállalatát. A két óriásvállalat fúziójára a svájci tulajdonosok még nem bólintottak rá, azonban irányadó, hogy a Syngenta igazgatótanácsa szerdán úgy döntött, egyhangúlag javasolja részvényeseinek, fogadják el a ChemChina 43 milliárd dolláros készpénzes ajánlatát. A Syngenta neve nem változik, és központja továbbra is a svájci Baselben marad.
– Az ajánlat nagysága jól mutatja, hogy a ChemChina tisztában van a Syngentában rejlő minőségi és üzleti lehetőségekkel – fogalmazott Michel Demare, a Syngenta elnöke a megállapodás létrejöttekor. Állításával viszont némileg ellentmondott magának: a svájci óriásvállalat vezetői ugyanis pár hónappal korábban – a cég értékének alulárazására hivatkozva – két ízben is visszautasították az amerikai Monsanto 47 milliárd dolláros ajánlatát.
A svájci óriásvállalat 2000-ben, a Novartis és Zeneca fúziójával jött létre: 2015-ös évi üzleti forgalma 13,4 milliárd dollárra, alkalmazottainak száma 28 ezer főre rúg. A felvásárló ChemChina tavaly 45 milliárd dolláros üzleti forgalmat ért el, alkalmazottainak száma eléri a 140 ezer főt. Ebből 48 ezer főt a cégcsoport franciaországi, nagy-britanniai, izraeli, olaszországi és németországi érdekeltségeiben foglalkoztatnak. A kínai ChemChina amúgy a piacvezető cégek felvásárlásán keresztül igen agresszív terjeszkedési stratégiát folytat: múlt év végén az olasz gumiabroncs-gyártó Pirelli fölötti ellenőrzést szerezte meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek