2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Kimozdulnak a megszokottságból

A Csíkszépvízi Ápoló és Gondozó Otthon 20 ellátott személye vesz részt idén is a tizedik alkalommal megszervezett Egyenlő Esélyek Táborban. A ma záruló program célja a pszichés, illetve fizikai betegséggel küzdő beutaltak fejlesztése és elhagyatottság-érzetük csökkentése. Szentes Bernadett pszicholó­gus lapunk érdeklődésére kifejtet­te: a táborban sokkal türelmesebbek egymással a betegek,
akik a különböző rekreációs tevékenységeknek köszönhetően egymást is új oldalról ismerik meg.

Odafigyelnek rájuk. Nem hagyják magukra az ápolásra szorulókat Fotók: László F. Csaba

Újból benépesült a zsö­göd­fürdői Cari-táborhely. A Csíkszeredai Idős és Fogyatékos Személyeket Támogató Egyesület ugyanis ebben az évben is megszervezte az Egyenlő Esélyek Tábort Zsögödfürdőn. A program célja a Csíkszépvízi Apoló és Gondozó Otthon 20 ellátottjának fejlesztése, társas, baráti kapcsolatainak erősítése és az elhagyatottság-érzetük csökkentése.
Az idei táborban orvosi asszisztens, ergoterapeuta, ápoló és pszichológus felügyelte a beutaltakat, akik kézműves- és sporttevékenységeken egyaránt részt vehettek az elmúlt napokban. Szentes Bernadett pszichológus lapunk érdeklődésére kifejtette: a beutaltak sokkal türelmesebbek egymással ebben a közegben, és ez a minivakáció a viselkedésükre is pozitív hatással van.
– Van olyan depressziós betegünk, akinek a tábor ideje alatt nem kellett nyugtatót adni. De a többiek is sokkal felszabadultabbak, látszik, hogy jól érzik magukat – mutatott rá Szentes Bernadett, aki szerint a beutaltak számára kulcsfontosságú az, hogy kilépjenek a megszokott környezetükből. Hozzáfűzte: a különböző rekreációs tevékenységeknek köszönhetően egymást is új oldalról ismerik meg a táborlakók.

Mint megtudtuk, a Csíkszépvízi Apoló és Gondozó Otthonban jelenleg 50 személyről gondoskodnak, közülük 20-an vannak olyan mentális és fizikai állapotban, hogy részt tudnak venni a programon.
– Fejlődésben visszamaradott, szorongással küzdő és mozgássérült tagjai is vannak az idei tábornak. De ez nem azt jelenti, hogy nem tehetséges emberek. Többen közülük jól énekelnek, ezért arra gondoltam, hogy záruljon egy kisebb koncerttel a program – közölte a pszichológus, akitől azt is megtudtuk, hogy kézzel készített hangszereken játszanak majd a lelkes beutaltak.
Közülük Dénes bácsi nyilatkozott lapunknak, hangsúlyozva: a jó hangulat minden évben jelen van a táborhelyen, és az itt töltött egy hét nagyon fontos a beutaltak számára.
– Itt nem annyira kötött a program, kizökkenünk a rutinból, és mind felszabadultabbak vagyunk, mint általában. A hagyományokhoz híven idén is előadással készülünk, kíváncsi vagyok, hogy sikerül – jegyezte meg Dénes bácsi, aki már hatodik alkalommal tért vissza a táborba.
A 10. Egyenlő Esélyek Tábor ma délután zárul, a beutaltak előadását az Ápoló és Gondozó Otthonban dolgozók is megtekintik majd.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb