Kilencéves a Maroshévízi Hírlap

76

A maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület adja ki a város egyetlen nyomtatott sajtótermékét – ebben a hónapban lett kilencéves a Maroshévízi Hírlap. A szervezet vezetője, Czirják Károly megkeresésünkre azt mondta, legfontosabb szempontként a politikamentességet emelték ki a lap megalapításakor, ehhez pedig tartották is magukat, hisz kizárólag kampányidőszakban olvashatók politikai cikkek az újság hasábjain.

Az egyesület névadója, Urmánczy Nándor alapította meg Maroshévíz első újságját még 1895-ben, a Topliczai Híradó azonban kizárólag kiemelkedő alkalmakkor, egy évben egyszer vagy kétszer jelent meg. Ezt követően, 1911-ben hozta létre Urmánczy a Maroshévízi Hírlapot, amely már havilap volt, és összesen tizenegy lapszám jelent meg belőle.
– Kilenc évvel ezelőtt, 2010-ben fogalmazódott meg egy helyi lap létrehozásának gondolata, és úgy döntöttünk, ha már az egyesületünk Urmánczy Nándor nevét viseli, akkor az újság neve legyen Maroshévízi Hírlap – idézte fel a kezdeteket Czirják Károly, mondván, fontos szempont volt, hogy ne politikai sajtótermék legyen, éppen ezért csak kampányidőszakban szentelnek egy fél oldalt ennek, természetesen bérmentve.
Az interneten is elérhető Maroshévízi Hírlap minden hónap utolsó szombatján jelenik meg, az eleinte hatoldalas újság pedig mára nyolc oldalt tartalmaz, és hatszáz példányban jön ki a nyomdából.
Az ingyenes lapban bárki publikálhat, bérmentes reklámfelületek találhatók benne, ugyanakkor különböző rovatokat tartalmaz: az adott hónap aktuális hírei mellett egy teljes oldallal rendelkezik a helyi Kemény János Gimnázium, ugyanakkor különböző – helyi vonatkozású – visszaemlékezéseket, aranymondásokat és gasztronómiai cikkeket is találhatunk a hasábokon.
Czirják Károly megjegyezte, a legtöbb példánya a hévízi katolikus egyházhoz jut el, de kap a református egyház is, a többit pedig a helyi magyar üzletekbe juttatják el. Nemcsak Maroshévízen, hanem Galócáson, Salamáson, Gyergyóremetén és Gödemesterházán is megtalálhatjuk a lapot, amelynek jövő januári tízéves évfordulójára évfordulós rendezvényt szerveznének az alapítók.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek