Kilenc Hargita megyei dobogós

72

Négy első, három második illetve két harmadik díjjal érkeztek haza a Hargita megyei diákok a Nagyenyeden megtartott XVI. Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciájáról (TUDEK). A verseny nemzetközi szakaszán hat diák képviseli majd megyénket, a TUDOK döntőjét április 6–7-én szervezik meg Kisvárdán.

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban tartották meg a XVI. Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciát, amelyre tíz szekcióban Erdély harminc iskolájából 139 diák, 89 tudományos bemutatóval készült. A konferenciára középiskolások és első éves egyetemi hallgatók jelentkezhettek, Hargita megyét kilenc tanintézmény, harmincegy tanuló képviselte, összesen húsz előadással.
A konferenciát követően Hargita Megye Tanfelügyelősége számolt be lapunknak a megye diákjainak eredményekről. Görbe Péter főtanfelügyelő mind a tanulóknak, mind a felkészítő tanároknak elismerését fejezte ki és sok sikert kívánt a nemzetközi szakasz döntőjére.
Az országos szakaszon első helyezést ért el matematika–infor­matika–műszaki tudományok te­rü­letén a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium két diákja, Borbáth Alpár-Gábor és Pelok Ba­lázs, társadalomtudományok és szociológia területén a csíkszere­dai Márton Áron Gimnáziumból Bencze Abigél, míg állattan–nö­vénytan–ökológia szakon a szintén csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola tanulója, Onodi Henrietta, aki egyébként a korábbi években is rangos eredményt ért el a tudományos konferencián.
A tudományos konferencián második helyen végzett a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium három diákja Nagy Zsuzsanna az állattan–növénytan–ökológia területén, illetve Elekes-Kalló Noémi és Hátsek Gabriella, ők társadalomtudományok–szociológia szekcióban remekeltek.
A gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium két diákja harmadik díjasként tért haza a konferenciáról, Farkas Schuller István és Miklós Eszter.
A zsűri tagjai a kolozsvári Ba­beș–Bolyai Tudományegyetem, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar tudományegyetem Kolozsvári Karának egyetemi oktatói voltak.
A verseny nemzetközi szakaszának döntőjét a Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK) Kisvárdán április 6–7-én szervezik meg, a rangos tudományos versenyen megyénket az első, illetve második helyezettek képviselik majd.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.