Kiírás előtt a 6.1-es intézkedés: Készíthetik pályázataikat a fiatal gazdák

4 668

Várhatóan még áprilisban megnyitja az induló fiatal gazdáknak szóló pályázati kiírását a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A 6.1-es intézkedés frissített pályázati útmutatóját – véleményezésre – múlt héten tette közzé az intézmény.

Csíkmindszenti fiatal gazda. 40-50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak áprilistól Fotó: Domján Levente

Összesöprik a maradék fejlesztési forrásokat, ennek nyomán újabb fiatal gazdáknak szóló pályázati kiírásra készül a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A 6.1-es intézkedés aktualizált pályázati útmutatóját honlapján (www.afir.info) március 4-én bocsátotta közvitára az ügynökség. Az érdeklődők a pályázati feltételeket és követelményeket részletező dokumentummal kapcsolatos javaslatait, észrevételeit még két napig, március 14-ig fogadják, elektronikus úton, a consultare@afir.info drótpostacímre. A tervezet alapján úgy tűnik, a korábbi gyakorlattal szemben a 42,6 millió eurós keretösszegen belül ezúttal nem különítenek el övezeti támogatást a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki térségekben gazdálkodók számára, így a vissza nem térítendő uniós támogatásért a fiatal gazdák az ország valamennyi – sík-, domb- és hegyvidéki – térségéből versenybe szállhatnak. Újdonság viszont, hogy az intézkedésen belül külön pályázati keretösszeget szánnak azoknak a fiatal, mezőgazdaságban dolgozóknak a „hazacsábítására”, akik jelenleg külföldön tevékenykednek, ám a farmalapítási támogatás révén a hazatérést és a hosszabb távon is az itthon maradást választanák. A 6.1-es intézkedés a fiatalabb korosztályba tartozó, 41. életévüket be nem töltött gazdálkodók támogatására hivatott. A gazdák – a gazdasági farmméret függvényében – 40 ezer, legtöbb 50 ezer euróra pályázhatnak, amit százszázalékos vissza nem térítendő támogatásként, önrész nélkül, két részletben hívhatnak le. A megpályázott támogatási összeg nagyobbik, 75 százalékos hányadához a finanszírozási szerződés aláírását követően előlegként, a fennmaradó 25 százalékos hányadához pedig az üzleti tervben szereplő vállalások három éven – gyümölcstermesztés esetében legtöbb öt éven – belüli teljesítése után juthatnak hozzá a pályázók. A 6.1-es intézkedésre azok a fiatal gazdák pályázhatnak, akik 12 ezer és 50 ezer SO-pontot összesítő gazdasági farmmérettel rendelkeznek, tevékenységüket a cégbíróságon bejegyzett mikro- vagy kisvállalkozás formájában fő tulajdonosként és döntéshozóként végzik, művelt földterületeik, állataik pedig mind a helyi önkormányzat mezőgazdasági regiszterében, szükség esetén az állategészségügyi farmnyilvántartóban, mind pedig a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) adatbázisában szerepelnek.
Noha kiírás várhatóan április vége felé lesz, a közvitára bocsátott pályázati útmutató alapján érdemes már most elkezdeni a pályázathoz szükséges dokumentumok begyűjtését.

Támogatás kisvágóhidak létrehozására hegyvidéki térségekben

Projektenként legtöbb 300 ezer eurót kínál a hegyvidéki övezetekben létrehozandó kisvágóhidak felszerelésére, modernizálására a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A kis- és középvállalkozások esetében 50 százalékos, nagyvállalatok esetében 40 százalékos intenzitású uniós támogatásra az Országos Vidékfejlesztési Program 4.2-es intézkedésének keretében pályázhatnak az érdeklődők. Az intézkedésre 6,9 millió eurós támogatási keretösszeget szántak. A pályázati kiírás április folyamán várható. Lényeges, hogy a hegyvidéki övezetek számára elkülönített támogatásból a sikeresen pályázó cégek a kiskapacitású vágóhidak létrehozása mellett a tőkehús feldolgozásához szükséges beruházásokat is finanszírozhatják – hívja fel közleményében a figyelmet az ügynökség. A hegyvidéki övezeti kisvágóhidak létrehozását támogató intézkedés tervezett pályázati útmutatóját az AFIR honlapján már tanulmányozhatják és március 14-ig véleményezhetik is az érdeklődők.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek