Kiigazított a jegybank

Januári árindex

47

Tegnap a kora délelőtti órákban hozta nyilvánosságra az Országos Statisztikai Intézet (INS) a fogyasztói árak januári alakulására vonatkozó sajtóközlemé­nyét. A hivatalos számadatokból elsősorban az derül ki, hogy a megelőző hónaphoz viszonyítva egyes termények esetében viszonylag erőteljesen emelkedtek az árak, ilyenképpen pedig 2018 decemberéhez viszonyítva az élelmiszerek fogyasztói árai összességükben 1,3%-kal emelkedtek.

Nagyjából beigazolódtak a kiskereskedelmi árak várható alakulására vonatkozó becslések, ám esetenként egyes elemzők túllőttek a célon, amikor a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet „elkeserítő” hatásmechanizmusát emlegették, mármint egyes ipari termékek és bizonyos szolgáltatások megdrágulását illetően.
Lássunk néhány „kiugró” számadatot! Januárban tovább drágult a krumpli, s ilyenképpen az 10,02%-kal került többe, mint az elmúlt esztendő decemberében. Az elmúlt hónapok során bekövetkezett folyamatos drágulás a kedvezőtlen konjunktúrának tulajdonítható, s egyébként nincs szó helyi jelenségről, mert például az anyaországban is megdrágult a múlt hónapban a burgonya, még nagyobb arányban, mint Romániában. Erőteljes drágulásról beszélhetünk egyes zöldségfélék és a zöldségkonzervek esetében is, nevezetesen 7,88%-osról. A friss gyümölcsök 3,91%-kal, a déligyümölcsök pedig 2,09%-kal drágultak. A többi élelmiszeripari termék esetében minimális, 0,60% alatti drágulás következett be. Ugyanakkor némileg olcsóbb lett a méz és a szemes bab. Továbbá megemlíthetjük azt is, hogy januárban a tojás is többe került, mint a megelőző hónapban, nevezetesen 1,44%-kal.
Az ipari árucikkek esetében minimális, 0,63%-os áremelkedés következett be, de azon belül is voltak viszonylag jelentősebb drágulások. Így például a nyomdaipari termékek (könyvek, újságok, folyóiratok) 1,71%-kal drágultak, a cigarettaféleségek 2,01%-kal, a hőenergia 1,22%-kal.
A fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018 február–2019 január) a megelőző 12 hónaphoz viszonyítva (2017 február–2018 január) 4,5%-os volt, januárban az éves inflációs ráta pedig 3,3%-os.
Közvetlenül nem ide tartozik, de utalhatunk arra is, hogy a Román Nemzeti Bank a minap az éves inflációra vonatkozó előrejelzését 2,9%-ról kiigazította 0,1%-kal, azaz 3%-ra, a 2020-as esztendőre vonatkozót pedig 3,2%-ról 3,1%-ra csökkentette.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek