Kihívásokkal teli év következik

122

Termékeny évet tudhat maga mögött a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, hiszen mind sport-, mind infrastrukturális téren hatalmas előrelépések történtek. Két helyszínen épül jégpálya, idén pedig Marosvásárhelyen is elkezdik egy vadonatúj, sátortetős mobil műjégpálya munkálatait. A Korisuli-program pedig minden alközpontban működik, vagy hamarosan beindul.

Jól haladnak az infrastrukturális beruházásokkal a Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál Tánczos Barna elmondása szerint Fotó: szja.ro

Kézdivásárhely-kupára került sor a napokban tizennégy csapat részvételével az újonnan átadott kézdivásárhelyi műjégpályán, ahol rögtönzött sajtóbeszélgetést tartott a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, Tánczos Barna, illetve az SZJA ügyvezető igazgatója, Nagy Attila.
A beszélgetésen rövid számadás keretében ismertették a 2017-es esztendő eredményeit, illetve vázolták a 2018-as terveket.
Nagy Attila a legnagyobb előrelépésnek azt tekinti, hogy lassan minden alközpontban beindul a korábban megálmodott Korisuli-program, így a tervek szerint mintegy 3000 előkészítős, első, illetve második osztályos gyermek tanul meg korcsolyázni. Ezt a programot a helyi önkormányzatok bonyolítják le, az SZJA pedig szakmai, illetve részben anyagi segítséget nyújt. Rendkívül fontos előrelépés, hogy az SZJA edzőlétszáma növekedett, elérve az optimális szakemberszámot. Az edzőknek szakmai fejlődésük érdekében rendszeresen szerveznek képzéseket, illetve szemináriumokat.
A jövő év egyik legnagyobb kihívása a Hokisuli-program bővítése lesz. Ahol már működik, mint például Csíkszeredában, világosan látszik az eredménye, hiszen az U8-as korosztályban már több mint 50 gyerek jár jégkorongozni. Cél, hogy ebben a korcsoportban minél több tehetséges gyermeket bevonjanak a programba.
Az infrastrukturális fejlesztésekre rátérve Tánczos Barna újdonságokkal is tudott szolgálni. A sepsiszentgyörgyi, illetve a gyer­gyó­szentmiklósi sátortetős műjégpálya építkezésének első fázisa, a talajmunka befejeződött, januárban a sátor felhúzása következik. Hasonló sátortetős műjégpálya építésének finanszírozását hagyta jóvá a magyar kormány decemberben, melyet Marosvásárhelyen létesítenek. Az építkezés idén kezdődik, akárcsak Csíkkarcfalván a kollégiumé. Egyébként a felcsíki településen ősz óta már a metodikai központot építik, amellyel – az enyhe télnek is köszönhetően – remekül halad a kivitelező. Úgy tűnik, hogy 2018 őszétől birtokba is vehetik a sportolók.
Az SZJA a 2017-es esztendőben minden korosztály számára segítséget nyújtott az alközpontokban. A kisebbek 30-30 rend felszerelést, mezeket, illetve kapusfelszerelést kaptak, az U12–14-es korosztályok­nak a magyar bajnokságban való részvételét finanszírozták, míg az U16–U18-as csapatok, a magyar bajnokságban való részvételi költségek mellett, korcsolyával, ütővel, felszereléssel, kapusfelszereléssel gazdagodtak.
Kihívások maradtak bőven az idei esztendőre is. Ilyen a már többször szóba került egyetemista­csapat létrehozása, amelyről folyamatos tárgyalások zajlanak
a két érintett felnőtt alakulattal, a Csík­szeredai Sportklubbal, illetve a Gyergyószentmiklósi Progym­mel. Ugyanakkor a Magyar Jégkorong Szövetséggel fennálló kap­csolat elmélyítése is nagy hangsúlyt kap 2018-ban.
– Fontos tudni, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csak egy részét nyújtja a finanszírozásnak. Szükség van a helyi önkormányza­tok támogatására, a programok felkarolására, mert különben nincs fejlődés. Eddig mindenhol partnerekre leltünk az önkormányzatokban, köszönet az eddigi hozzáállásukért. Reméljük, az együttműködés 2018-ban is folytatódik majd – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek