Kihívás volt Minden verseny: Sem a versenygép, sem a célkitűzés nem változik

79

Egy bajnoki cím, egy kategória második hely és összetettben hét versenyen is pontozás: röviden így lehetne jellemezni a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre ralipáros tavalyi évét. Noha két bajnoki címre hajtottak, egy tűzeset, illetve a félreértelmezhető szabályok miatt csak egyet tudott megnyerni a csíki kettős.

A csíki páros egyik legkedvesebb versenye a Hargita Rali. Többször is győztek, ugyanakkor itt van a legtöbb szurkolójuk

Lemásolta egy évvel korábbi teljesítményét tavaly is a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta ralipáros: géposztályukban bajnoki címet szereztek, kategóriájukban pedig a második helyen zárták a 2019-es idényt. Noha két bajnoki cím szerepelt a célkitűzésben, kategóriájukban a győzelem útjában egy tűzeset, illetve a félreértelmezhető hazai szabályok álltak. Ennek ellenére a csíkiak sikeresnek értékelték az elmúlt évüket.
– Minden győzelemnek és vereségnek van értéke, és segít abban, hogy megértsd, hol hibáztál és miben kell jobbnak lenned. A győzelem megerősít, a vereségből pedig tanulni kell – összegezte röviden az elmúlt versenyévet Teslovan Adrian. A csíkiak számára jól kezdődött a szezon, az Argeș és az Arad Ralin kategória- és géposztály-győzelemmel zártak, ezt pedig egy autótűz (és az idény egyetlen feladott viadala) követte. – Bákóban az elmúlt években nem nagyon voltunk sikeresek, a Vermești szelektív az utóbbi két évben a végállomást jelentette. 2018-ban a cél és a beíró között felborultunk, tavaly viszont a beírót elhagytuk, amikor kigyulladt az autónk. A mögöttünk érkező versenytársak és a helyi lakosoknak köszönhetjük, hogy sikerült megmenteni a teljes kiégéstől az autót – tette hozzá a csíki pilóta.
A bákói balesetet követően a Hargita és a Szeben Ralin is újra kategória- és géposztály-győzelemmel zártak a csíkiak, utóbbi verseny azonban sok vitát kavart még a szövetségnél is. – Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában Mihnea Mureșan volt egész évben az ellenfelünk. A kolozsvári pilóta a szebeni viadalon tévedett; a verseny vezetősége időbüntetést szabott ki rá, majd a fellebbezéseket követően a szövetség versenybírósága kizárta a Szeben Raliról. Mivel a hazai szabályzat szerint a nyolc versenyből csak a hat legjobb eredményt vették figyelembe a végső pontozásnál, mi reménykedtünk, hogy a kizárást Mureșan nem mínuszolhatja – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, mint kiderült, végül nem vált előnyükre a kolozsvári pilóta kizárása. – Sajnos, csak a tiltott üzemanyag használata, valamint a technikailag nem megfelelő autóval való versenyzést követő kizárást nem lehet év végén mínuszolni, így Mureșan törölhette szebeni nullázását, ez később nekünk a bajnoki címbe került – mondta Cseh Vajk Imre.

Cseh Vajk Imre és Teslovan Adrian a Transilvania Ralin. A nemzetközi mezőnyben is helytálltak Fotók: Balázs Attila / rallyphoto hunters

A legek
A legszívesebben a csíkiak a Hargita Ralira emlékeznek vissza, Cseh szerint már az csoda volt, hogy hazai pályán rajthoz tudtak állni. – Óriási erőfeszítésünkbe került, hogy a Bákóban kigyúlt autónkat újra üzemképessé tudjuk tenni a Hargita Ralira. Ez sikerült és ezt győzelemmel koronáztuk meg kategóriánkban és géposztályunkban – mondta a navigátor. Teslovan Adriannak is a hargitai viadal volt az elmúlt év kedvenc versenye, a csíkiak számára a legrosszabb emlék a Bákó Rali volt.
A hargitai versenyen minden pálya nagyon tetszett a csíkiaknak, ám Teslovan Adrian a Libán és Lövéte szelektíveket emelte ki, szerinte utóbbi az egyik legtechnikásabb gyorsasági volt a tavalyi bajnokságban. – A Bánffydongó szelektívet nem kedvelem, de kezdtem megismerni, így reménykedem, hogy idén már jobban teljesítünk azon a szakaszon – mondta a csíki pilóta.
A szezon első fele nagyon jól sikerült a csíkiaknak, így nem csoda, hogy ezekre a versenyekre emlékeznek vissza legszívesebben.
– Az idényt nyitó Argeș Ralin nem kezdtünk ugyan a legjobban, ám a befejezés tökéletesen sikerült, és ami a legfontosabb, remekül éreztük magunkat, összhangban volt a pilóta, a navigátor, az autó és a technikai stáb is – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, az utolsó két versenyen azért küzdöttek, hogy úton tartsák a versenygépet, ugyanis nem találták a megfelelő beállításokat.
Az Arad Ralin a navigátor akaratán kívül ijesztett rá a pilótára.
– A Zarándnádas szelektív végén kérdem a navigátortól, hogy állunk, mire ő csak annyit mondott: egy perc. Én meg azt hittem, hogy egy percet vert ránk az ellenfelünk, ő pedig az előnyünket mondta. Ez némileg megzavart, de végül nevettünk egy jót és megnyertük a versenyt – mesélte Teslovan.
A csíkiak szerint tavaly is kiemelkedett a kolozsvári „olasz”, Simone Tempestini, a mezőnyből, akit idén a pályákon csak egyszer, Iași-ban tudtak ellenfelei legyőzni, Szebenben pedig úgy esett ki, hogy néhány kilométert ment csupán. Rajta kívül a szebeni Sebastian Barbut tartották a csíkiak a legjobbnak, navigátorként pedig Bogdan Iancut jelölték meg.

A tervek
A kategória és géposztály bajnoki cím a 2020-as évre is célkitűzés a csapatnak. – Noha gondolkodtunk a váltáson, az elmúlt év végén úgy döntöttünk, idén is marad a Citroën DS3 R3T Max versenygépünk. Természetesen átesik majd egy nagy ellenőrzésen, a szervizeseink szétszedik az erőforrást, a váltót, szóval lesz egy nagy generáljavítás és úgy vágunk majd neki az idénynek – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta viszont nem zárja ki a versenygépcserét. – Amennyiben a lehetőségeink és az anyagi forrásaink megfelelőek lesznek, az év folyamán is szó lehet arról, hogy akár géposztályt vagy kategóriát váltunk, de egyelőre a Citroënnel tervezünk – tette hozzá a csíki pilóta.
– Minden versenyt követően összehasonlítom az elért időeredményeinket az elmúlt év eredményeivel, és örülök annak, hogy évről évre gyorsabbak vagyunk. Tudom, hogy vannak kategóriánkban is feltörekvő pilóták, jelennek meg újabb versenyautók és mindenki a bajnokot akarja legyőzni, így azt hiszem, az idei szezonunk sem lesz könnyebb a tavalyinál. De remélem, hogy nem egy, hanem két bajnoki címmel zárunk majd – mondta Cseh Vajk Imre.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek