Kihirdették a nyerteseket

dráMÁzat IV.

52

Eredményhirdetéshez érkezett a székelyudvarhelyi színház és a nagyváradi Szigligeti Színház által közösen meghirdetett dráMÁ­zat IV. elnevezésű drámapályázat, amelyre idén összesen 83 alkotás érkezett magyarországi és romániai alkotóktól egyaránt. A debüt kategóriába 32 magyar nyelvű pályaművet küldtek be.

A drámaÍRÓ kategóriába 24 magyar nyelvű, színpadon még be nem mutatott, és írásos formában még nem publikált drámával neveztek be olyan alkotók, akiknek más művei már jelentek meg nyomtatásban. A dramAUTOR kategóriában a dráMÁzat harmadik kiadásához képest jóval több, szám szerint 27 román nyelvű drámával jelentkeztek alkotók. A zsűrizés május végétől augusztus elejéig tartott. A beérkezett pályaműveket a kategóriánként külön összeállított, hazai és magyarországi színházi szakemberekből álló zsűri bírálta el.
A debüt kategóriában a zsűri tagjai Oláh-Horváth Sári Gyerekjáték című írását találták a legjobbnak, a második helyezett Scipiades Erzsébet Mocsár812 című drámája, a harmadik helyezett pedig Zsidó Ferenc Ellógni egy forradalmat című munkája lett.
A drámaÍRÓ kategóriába beküldött drámák közül Krusovszky Dénes Az időjárás Skóciában című írása nyerte el az első helyezést, a második helyet Hatházi András Kovács János meghal című műve, a harmadik helyet pedig Szíjártó Tímea-Aletta A panzió című drámája nyerte el. A dramAUTOR kategóriában a zsűri a Zloată (Latyak) című alkotást részesítette első díjban, amelynek szerzője azonban mind ez idáig nem oldotta fel jeligéjét. A kategória második helyezettje Popescu Marian Banda lui Mobius című munkája, Cotarcea Andrei Iarna és Asaftei Bogdan Îngerul a alunecat pe gheață. Iertare! című alkotásai pedig megosztott harmadik helyben részesültek.
Az előző évekhez hasonlóan a szervezők antológiát jelentetnek meg a Debüt és drámaÍRÓ kategóriák első két helyezést elért alkotásából, a kötetben ugyanakkor a dramAUTOR kategória első helyezett alkotása és annak magyar nyelvű fordítása is helyet kap. A dráMÁzat IV. „termésének” legjavát bemutató kötetet a 10. dráMA Kortárs Színházi Találkozón ismertetik az érdeklődőkkel.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek