Kigyulladt a versenyautó a harmadik szelektív után

Immár másodszor jelentette a Vermești szelektív a végállomást a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosnak a Bákó Ralin. Mi több, ugyanezt a szelektívet teljesítette feladásuk előtt a Rali-2-ben szereplő másik csíki, a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős is. Míg utóbbi kisebb, addig a Teslovan–Cseh páros óriási kárral zárta a Bákó Ralit, versenygépük ugyanis kigyulladt. A versenyt Valentin Porciºteanu nagy fölénnyel nyerte.

Tetemes a kár a csíkiak versenyautójában. Megpróbálják újjáépíteni Fotó: Cseh Vajk Imre

Mindkét csíkszeredai párosnak a harmadik szakasz jelentette a végállomást a hazai ralibajnokság harmadik futamán, a Bákó Ralin. Az elmúlt éveket tekintve a Vermești szakasz egyelőre legyőzhetetlennek tűnik a csíkiak számára, tavaly a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős a szelektív befejezését követően borult fel, idén pedig miután elhagyták a szakaszt, kigyulladt a versenygépük. A Csató Roland és Csikós Sándor alkotta, a Rali-2-ben szereplő csíki párosnak már nem sikerült befejezni a Vermești szelektívet, mert egy kő lyukat ütött az üzemanyagtartályon, a benzin pedig elfolyt az autóból, így ők is feladásra kényszerültek. Igaz, a káruk jóval kisebb, mint a Teslovan–Cseh párosnak.

Mindenki oltott
– Már a pályabejáráson észleltük, hogy az elmúlt hetek esőzései nagyon kimosták a murva borítású utakon a laza talajt és sok a kő a gyorsaságikon. A Mojnyest melletti szakaszokon jól mentünk, elsők voltunk kategóriánkban és géposztályunkban egyaránt. Ám sajnos Vermești-en újra megállásra kényszerültünk – mondta lapunknak Teslovan Adrian. A szelektív egyébként immár harmadik alkalommal tréfálta meg a csíki párost: először két defektes kerékkel az időmérés után beestek az árokba, tavaly ugyanabban a kanyarban felborultak, idén pedig a beírót követő bírói állás után kigyulladt a versenygépük.
– Teljesítettük a szakaszt, természetesen kategóriánkban a leggyorsabbak voltunk, Adi interjút adott a beírónál, majd elindultunk Ónfalva felé, de az országútra már nem értünk ki. Benzinszagot éreztünk, pár pillanattal később már lángolt is az autó beltere. Az automata tűzoltórendszer nem indult el, később tudtuk csak meg, hogy az üzemanyagpumpa ennek vezérlőegységére nyomta rá a benzint. Adi ugrott ki elsőként az autóból és a poroltóval befújt a lángoló „cockpitbe”, én ebből a porból szívtam egy mélyet, majd én is kiugrottam a már égő autóból – mesélte Cseh Vajk Imre. Hozzátette, nagyon hálásak a mögöttük érkező versenytársaknak és a helyi lakosoknak, akiknek nagy szerepük volt abban, hogy nem égett „csontra” a kocsi. – Az érkező versenytársak mind megálltak, mindenki szaladt a poroltókkal, a helyiek pedig vödörből és dézsából öntötték az égő motorra a vizet. Ha ők nincsenek, ma valószínűleg egy versenyautóvázunk lenne, gyakorlatilag a közelben lakók és a versenytársak segítségével mentettük meg a teljes kiégéstől az autót – mondta Teslovan Adrian. Hozzátette, az autót elszállították Bukarestbe, ma kezdik el szétszerelni, és ezt követően tudják meg, mekkora a kár értéke.
Egyelőre csak sejtik, hogy mi okozta a tüzet.
– A tüzet a benzinpumpából kiömlő üzemanyag okozta. Hogy a rázkódástól a pumpáról lecsúszott vagy elszakadt egy üzemanyag-vezeték, az a későbbiekben derül ki. Az biztos, hogy a benzintartály, a pumpa, az automata tűzoltóegység vezérlője, a motortér teljes kábelezése, az első sárvédők, a motorháztető, a lámpák és minden, ami az autó első részén műanyagból volt, teljesen tönkrement. Még nem tudjuk, a motor, a váltó és a turbó sérült-e, és ha igen, milyen mértékben, ezekre a héten derül majd fény. A kárt sem nagyon tudjuk, hogy pontosan mennyi, de ha a felsoroltakat mind cserélni kell, mintegy húszezer euróról beszélhetünk – mondta Cseh Vajk Imre.
A helyreállításra nem marad túl sok idő, hiszen három hét múlva következik a Hargita, rá két hétre pedig a Szeben Rali.
– Egyelőre nem tudunk nyilatkozni arról, hogy rajthoz állunk-e a hazai futamunkon, a Hargita Ralin. Ha a válasz pozitív lesz, a következő kérdés az, hogy milyen versenygéppel? A héten viszont sok minden kiderül, többek között a kár mértéke, ugyanakkor az alkatrészek beszerzésére is kevés az idő. Gyári versenyautóról van szó, tehát mindent Franciaországból kell rendelni, így kérdés, mennyi idő alatt érnek el az alkatrészek, lesz-e idő mindent rendbe rakni, szóval van, amin gondolkodjunk. Mi azonban reméljük, hogy hazai közönség előtt tudunk majd versenyezni – nyilatkozta lapunknak Cseh Vajk Imre.

Kő hátán kő
A Rali-2-ben – a másodosztályban – szereplő Csató Rolandnak és Csikós Sándornak sem volt túl szerencsés a Vermești szakasz.
– Nagyon köves volt az útfelület már a pályabejárásokon, majd amikor a „nagyok” végigmentek a szakaszon, a nagyobb laza köveket mind kimozdították a helyükről. Egy ilyen kő okozta a mi végzetünket – mesélte Csató Roland. A csíki pilóta azt mondta, egy éles kő lyukat ütött a Suzuki Ignis üzemanyagtartályán, a versenygépből pedig elfolyt a benzin. – Üzemanyag nélkül egyszerűen megállt az autó, nekünk nem volt más teendőnk, mint leadni a menetlevelet. Próbáltunk egy új üzemanyagtankot beszerezni, hogy szombaton a Super Rali szabályai alapján visszatérjünk a versenybe, de sajnos ezt nem sikerült megoldanunk. Azonban a Hargita Raliig biztosan orvosoljuk a problémát – nyilatkozta a fiatal csíki pilóta, hozzátéve, hogy mindenképpen számít a hazai közönségre a három hét múlva sorra kerülő viadalon.
Mivel az elmúlt két év bajnokai, Bogdan Marișca és Simone Tempestini sem indult el a hétvégi versenyen, a Bákó Ralit Porcișteanu Valentin közel egyperces előnnyel nyerte a házigazda Răspopa Adrian előtt, a harmadik helyen közel másfél perces hátrányban a győzteshez képest Gârtofan Dan végzett.
Győzelmének köszönhetően Por­cișteanu 99 ponttal a tabella élére ugrott, a második helyen a 89,8 pontos Tempestini, míg a harmadikon a 86,2 Gârtofan áll. A Teslovan–Cseh páros az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában visszacsúszott a második helyre, a csíkiaknak 55, míg a listavezető Mureșan Mihneának 64,6 pontja van.
A bajnokság nyolc futamból áll, de csak a pilóták legjobb hat eredményét veszik figyelembe, tehát mindenkinek két versenyt „mínuszolnia” kell. Az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában a tabella első nyolc helyezettje – a Teslovan–Cseh párost leszámítva –, minden pilóta pontozott az első három versenyen, így a csíkiak számára még mindig elérhető közelségben van a bajnoki cím.

A pontszerzők
A Bákó Rali pontszerzői: összetett: 1. Porcișteanu Valentin (Citroën C3 R5), 2. Răspopa Adrian, 3. Gârtofan Dan, 4. Aur Constantin (mind Škoda Fabia R5, 5. Marrini Stefano, 6. Bucur Călin, 7. Timișică Cristian (mind Mitsubishi Lancer Evo IX), 8. Mureșan Mihnea (Peugeot 208 R2) 9. Maior Norbert (Peugeot 106), 10. Caragui Eugen (Peugeot 208 R2).
Az RC2-es géposztályt Porciș­teanu, az RC2N-est Marrini, a 11-est Bogdan Năstase (Mitsubishi Lancer Evo IX), az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját Mureșan nyerte. A Dacia-kupában Bogdan Gheorghiu (Dacia Sandero), a Suzuki-kupában Bogdan Vrabie (Suzuki Swift Sport) diadalmaskodott.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...