Kigazdálkodják a rugonfalvi új kultúrotthont

109

Községi utat aszfaltoznak, szennyvízhálózatot építenek, felújítják az orvosi rendelőt – mindezt pályázati pénzből valósítják meg Siménfalva községben. Egyelőre nincs más pénzforrás, így a saját, a tavalyinál még karcsúbb költségvetésből kezdik el a rugonfalvi új kultúrotthon építését – számolt be lapunknak Péter Zoltán polgármester.

Péter Zoltán Fotó: Pál Árpád

A községbeli kultúrházakat javították, befejezték a 4 kilométeres községi út megépítését, és előkészítették azokat a pályázatokat, amelyeknek idén lesz látható az eredménye – summázta a 2017-es esztendőt Péter Zoltán polgármester. Az elöljáró, aki 2000-től igazgatja a Keresztúrszék szívében fekvő, tizennégy településből (Si­mén­falva, Bencéd, Cse­hét­falva, Szé­kely­szent­mihály, Szé­kely­szent­miklós, Ko­bát­falva, Tar­csa­fal­va, Nagy­me­desér, Kiska­dács, Nagy­kadács, Kis­ke­de, Nagykede, Tor­dát­falva, Ru­gon­falva) álló község vezetője arról számolt be: idén több jelentős beruházás is várható.
A Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) 4 millió lejt pályáztak meg sikeresen tavaly, így már aláírták a támogatási szerződést az Ócfalvától Nagykede és Kiskede felé vezető 38-as számú, 6 kilométer hosszúságú községi út javítására. Ezzel a hét községi útból hatot „kipipálnak”, a tordátfalvi út leaszfaltozása maradt még hátra. A LEADER programból a siménfalvi orvosi rendelő épületét újítják fel, az emeleti részen levő, kihasználatlan szolgálati lakásokat közösségi programok megszervezésére alkalmas helyiséggé alakítják át – mindezt 65 ezer euróból.
A község szennyvízhálózatának az építése nem új keletű terv. A kanalizálás tavalyról elmaradt, mert módosítani, aktualizálni kellett a dokumentációkat, de most már minden készen áll ahhoz, hogy kora tavasszal elkezdődjön a munka. Az országút mellett fekvő hat falut (Rugonfalva, Siménfalva, Kiskadács, Nagyka­dács, Kobát­falva, Székelyszentmihály) érintő, 9 millió lej értékű, a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott beruházást a szerződés értelmében jövő év december 31-ig kell befejezze a kivitelező.
Az önkormányzat költségvetése tavaly sem volt busás összeg, idén még karcsúbb lesz, ennek ellenére lesz pénz a 400 férőhelyesre tervezett új rugonfalvi kultúrotthonra. Az elöljáró szerint a halastaváról ismert, sok horgászt, de kikapcsolódni vágyó vendéget is vonzó falu közössége megérdemli az új épületet, hiszen ott a legpezsgőbb a kulturális élet: felnőtt és ifjúsági színjátszó csoport, néptánccsoportok működnek – indokolta meg a polgármester, hogy miért Rugonfalvára esett a választás.
A földügyek rendezésével élen jár a 3750 lelket számláló, 11 840 hektáron fekvő község a megyében: 2000-től mostanig 5000 birtoklevelet bocsátottak ki – ezzel joggal elégedett a polgármester, aki viszont nem titkolta, hogy a tulajdonosokra háruló parcellázási tervek elkészítése, a telekkönyveztetési eljárás döcögősebben halad.
Nálunk minden nagyobb fej­lesztés pályázati pénzből van, ezeket az összegeket 10-15 év alatt sem tudnánk önerőből kigazdálkodni. A gyermeklétszám csökkent ugyan, de van itt jövő, mert sok fiatal jött haza, gazdálkodnak, gyarapodnak. Munkánk van bőven, szívesen is végezzük, s ha nem lennének ezek a nagy munkálatok és csak a tizennégy faluból beérkező panaszok megoldásával foglalkoznánk, akkor sem győznénk száz százalékban – zárta a beszélgetést Péter Zoltán.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek