Kifogásolják az egynyelvűséget

42

Ezúttal Csíkmadaras Polgármesteri Hivatalát jelentette fel a Diszkriminációellenes Tanácsnál a hírhedt Dan Tănasă. Az Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) szervezet elnöke azt kifogásolta, hogy a község honlapja csak magyar nyelvű, így diszkriminálja a magyarul nem tudó személyeket.

Keddre, október 20-ra kapott idézést Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala képviselője az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól. Az idézés mellett a feljelentő, Dan Tănasă kifogásai is szerepelnek, többek között, hogy a hivatal „virtuális irodája”, a csikmadaras.ro kizárólag magyar nyelven szerkesztett anyagokat tartalmaz, és csak formálisan szerepel rajta a magyar nyelv mellett román, angol és német nyelvű menü.

Nacionalista hangulatkeltés
Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala a vádakra sajtóközleményben reagált: a választások közeledtével jelentkező nacionalista hangulatkeltésként értékelve a feljelentést.
„Túl azon, hogy a XXI. század Európájában a multikulturalitás és többnyelvűség már általánosan elfogadottnak számít, továbbra is akadnak olyan személyek a többségi, román közösségben, akik kicsinyességből, egyéni és politikai ambícióból kiindulva mindent elkövetnek azért, hogy fenntartsák a nemzetiségi gyűlölet szikráját, nem átalkodva nevetséges feljelentések megtételétől sem – olvasható a közleményben. A kommüniké szerint „közismert azoknak a román közéleti személyiségeknek és civil aktivistáknak a tevékenysége, akik a magyarellenesség szításában látják politikai és közéleti érvényesülésük zálogát”.
A közlemény emlékeztet: az Európai Uniónak 24 hivatalos nyelve van. „A XXI. században már nem azzal kellene foglalkozni, hogy ki milyen nyelven szól saját közösségéhez, hanem inkább azon kellene munkálkodni, hogy Románia minél előbb fel tudjon nőni azokhoz az európai normákhoz és értékekhez, amelyeket a csatlakozási szerződés révén magáévá tett, legalábbis formálisan” – fogalmaz közleményében a madarasi önkormányzat. Hozzáteszik, a feljelentő rosszindulatát tükrözi, hogy figyelmen kívül hagyta, hogy a honlap ideiglenes jellegű és tesztelési fázisban van. „Mint ahogy az is elkerülte az aktivista figyelmét, hogy a honlap román nyelvű verziója is szerkesztés alatt áll, és szerepel a honlapot szerkesztő, céggel kötött, megvalósítás alatt álló szerződésben is” – folytatják.

Elszívott pluszenergia
– Azt sem tudom, hogy kicsoda valójában az a személy, aki úgy érzi, diszkriminálva lehet – jegyezte meg Bíró László, a felcsíki település polgármester. Az elöljáró leszögezte: ha valakinek szüksége van információra, kérdezzen bármelyik nyelven, ők segítenek.
– Eszünk ágában sincs szórakozni vagy gúnyolódni más nemzettel. De az ilyen jellegű akadékoskodások az energiánkat leszívják – tette hozzá a községvezető.
A polgármester elmondta, különböző ügyekben – köztük a zászló miatt – már több ízben feljelentették, de a Diszkriminációellenes Tanácstól első ízben kap idézést.
– Alaptalannak tartom a vádat, mivel az oldal még csak tesztelés alatt van, nem ez a végleges formája. Így pluszenergiára van szükség, amit az ügyvédekre kell fordítani, hogy bebizonyítsuk, nem mi vagyunk a rosszindulatúak, hanem az, aki ilyesmivel foglalkozik – hangsúlyozta Bíró.

Nem hivatalos a honlap
Rédai Botondtól, a Csíkma­da­rasi Polgármesteri Hivatal saj­tó­szóvivőjétől megtudtuk, az adott honlap nem tekinthető mindaddig a település hivatalos honlapjának, amíg nem nyerte el végső formáját és nem történt meg az átvétel.
– Az elfogadás azt jelenti, hogy a kivitelező a munkájáért kiállítja a számlát, és a tanács ki is fizeti, de ez még nem történt meg, mert a munka nincs befejezve. Ugyanakkor – például az elfogadott tanácsi határozatok – eddig is csak egy nyelven, méghozzá románul kerültek fel a honlapra – tette hozzá Rédai.
A csikmadaras.ro honlapot mi is szerettük volna megtekinteni, de kiderült, hogy a webfelület a községháza szerverének meghibásodása miatt október 8-a óta elérhetetlen. A polgármester szerint véletlen egybeesésről van szó: a szerverüket ugyanis megtámadták, s emiatt le kell cserélniük. Csíkmadarason jelenleg három román nemzetiségű lakos él.

[box type=”shadow” ]Több Hargita megyei település is kapott már idézést

Nem Csíkmadaras az első település, akit Dan Tănasă feljelentései alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács vizsgál. Az intézet hasonló okok miatt korábban is rótt már ki pénzbírságot Hargita megyei polgármesterekre. Például Szentes Csabát, Madéfalva polgármesterét a Mozaik című községi lap egynyelvűsége miatt büntették idén májusban kétezer lejre. Ez év februárjában Gáll Szabolcsot, Gyergyóalfalu polgármesterét bírságolta ezer lejre az Országos Diszkriminációellenes Tanács, már másodjára, s mindkét alkalommal ugyanazért a dologért: a község magyarul működtetett honlapjáért, attól függetlenül, hogy a polgármester szerint a honlapot egy magánszemély és nem a hivatal hozta létre. Gyergyóditró polgármesterét is többször feljelentette ugyanaz a személy, és a községháza magyar nyelvű feliratán kívül a Ditrói Hírlap megjelenési nyelvét is kifogásolta, illetve azt, hogy a település hivatalos honlapján a nyomtatott kiadvány pdf változata csak magyar nyelven elérhető.[/box]

Daczó Katalin

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.