Kifizették a tartozást

Többhavi munkabért utaltak az ügyeletező háziorvosoknak

193

Megkapták elmaradt bérüket a háziorvosi ügyeleti központokban dolgozó orvosok, asszisztensek, és az illetékesek nyilatkozatai szerint a következő hónapokra is meglesz a szükséges pénz. Hargita megyében hat ügyeleti központ működik. A csíkszeredai rendelőbe leggyakrabban kisgyermekes szülők és krónikus betegek csengetnek be.

Kisebb sürgősségi eseteket látnak el éjszaka és hétvégén a központban. Ügyeletben

Rendezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a háziorvosi ügyeleti központok anyagi helyzetét, és keresik a megoldást az év végéig szükséges pénz biztosítására – adta hírül múlt héten honlapján az intézmény. Az ügyeleti központokkal a megyei egészségbiztosítási pénztárak szerződésben állnak, működésükre a pénzt az állami költségvetésből az Egészségügyi Minisztérium fizeti.
Mint ismeretes, év elején megemelték a központokban dolgozók bérét, de mivel a költségvetés már el volt fogadva, ezekre a megemelt bérekre nem volt fedezet. A közleményben rámutatnak, ebben az új helyzetben az erre az évre jóváhagyott pénz csak az ügyeleti központok négyhavi tevékenységét fedezte. A hiányt két alkalommal pótolta a kormány, legutóbb a szeptemberi költségvetés-kiegészítéskor. A központokban dolgozók szolgáltatásainak kifizetése most már napirenden kell legyen – írta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.
Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője megerősítette, kifizették az elmaradásokat az ügyeleti központoknak. Kimutatásuk szerint a megyében májusig havonta tudtak fizetni, ezt követően júliusban, majd októberben utaltak pénzt az ügyeleti központok számára. Ebben a hónapban 540 280 lejt fizettek ki a hat Hargita megyei központban ügyeletet biztosító háziorvosoknak és asszisztenseknek. Duda Tihamér még elmondta, a költségvetés az év végéig hátralévő időszakot sem fedezi, de a további várt költségvetés-kiegészítések révén minden bizonnyal biztosított lesz a központok működése.

Éjszaka és hétvégén
A háziorvosi ügyeleti központok éjszaka és hétvégén, illetve ünnepnapokon működnek. Hargita megyében Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Parajdon, Szé­kely­keresztúron, Gyergyó­re­me­tén és Gyimesközéplokon van ilyen központ. Duda Tihamér szerint egyfajta szűrőként kell funkcionáljanak ezek a rendelők, hogy a kisebb egészségügyi problémákkal a betegek ne a kórházak sürgősségi osztályait terheljék. A háziorvosi ügyeleti központokban egészségügyi ellátást nyújtanak, indokolt esetben pedig a kórházi sürgősségre küldik tovább a beteget. Az ügyeleteken nem tudnak ártámogatott receptet és beutalót adni, sürgős esetben ellenben gyógyszert adnak a minden központban lévő sürgősségi gyógyszerkészletből, térítéses receptet tudnak írni a betegeknek és orvosi levelet is kiállítanak, amellyel a beteg felkeresheti később háziorvosát.
A megyebeli központokban 5-7 orvos dolgozik, idén februártól az addigi 12,8 lejes órabér helyett 40 lejes órabérrel. A rendelőket, ahol a központok működnek, a helyi önkormányzatok tartják fenn Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. A többi központ az ügyeletező orvosok rendelőjében működik, ezért esetükben magasabb, hatvan lej az órabér. A központokban dolgozó asszisztensek órabére nem lehet kisebb húsz lejnél és magasabb 22,5 lejnél.

Havi 200-250 beteg
A csíkszeredai ügyeleti központ irányító orvosa, dr. Ölvedi József szerint havi 200-250 beteg keresi fel őket. Legtöbbször akut betegséggel küzdő kisgyermekeket visznek hozzájuk a szülők, de gyakori a krónikus beteg is – közölte az orvos. Úgy látja, lehetne hatékonyabb az ügyeleti központ működése, de nincs meg ehhez minden feltétel, például ha szakmailag meg is tudnák oldani kisebb sebek bevarrását, erre nincs megfelelően kialakítva, felszerelve a rendelő. A központba becsengető betegek többsége csíkszeredai, de a környékbeli falvakból is érkeznek. Amint az orvostól megtudtuk, néha olyanok is vannak, akik nem a központ céljainak megfelelő sürgősségi esetben, hanem azért keresik fel őket, mert a háziorvosuknál való sorbaállást akarják elkerülni vagy pedig nincs egészségbiztosításuk. Még elmondta, a csíkszeredai központban dolgozó öt orvos kevés, jó lenne, ha egy-két háziorvos még vállalna ügyeletet.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek