Kifehérítenék a feketézést, de kiskaput nyitott a törvény

128

Egész délelőttöt átfogó, a fenyőfát árusítók ellenőrzésére irányuló razziát tartott tegnap Székelyudvarhelyen az országos rendőrség, karöltve az erdészeti hivatallal és a helyi rendőrséggel. Tíz helyszínen vizsgálódtak, árut nem koboztak el, de tetemes, több 1000 lejes bírságot kaptak az illegálisan „angyalkodó” árusok. Üzenték: a karácsonyfavásárt tessék nyugtával dicsérni!

A kereskedésre bérbe bocsátott terület tulajdonosának is figyelnie kell Fotó: Lázár Emese

A székelyudvarhelyi önkormányzat októberi soros havi tanácsülésén született döntés arról, hogy ebben az esztendőben véget vetnek a város közterületén a korábbi években zajló, nem mindig hófehér karácsonyfabiznisznek. A városatyák egyöntetűen megszavazták: karácsonyfának való fenyőfát csak a városi piactéren lehet árusítani legálisan, a város bármely más, közterületnek minősülő pontján történő kereskedés szabályellenes. A szabályozás okán a polgármesteri hivatal október végén közbeszerzési eljárást írt ki a piactér hátsó felében, az ún. E-szektorban erre a célra kijelölt, összesen nyolc, egyenként 40 négyzetméteres parcella december 1–24. közötti időszakra vonatkozó bérbeadására. A liciten való részvételi díjat 960 lejben állapították meg, a parcellák napi bérleti díjának kikiáltási árát 200 lejben.
– Több cég is érdeklődött, de a kiírásban megszabott feltételeknek – mint a hivatalos, érvényes engedély megléte, nulla adótartozás – csak egy, a székelyudvarhelyi székhelyű Fricom Kft. felelt meg – tájékoztatott Ember Attila, a polgármesteri hivatal Közérdekű információk és iktatórészleg előadó munkatársa.
Azt is közölte: a tanácshatározat nem tiltja meg, hogy a fenyőfákat magánterületen vagy kereskedelmi területen is lehessen értékesíteni, ennek feltétele, hogy a kereskedő cég „rendelkezik a fenyőfa árusításához szükséges összes engedéllyel, valamint az illető területen bejegyezve szerepel székhellyel, vagy fiókteleppel, munkaponttal, üzlettel”.

Kiskapun repülnek a fekete angyalok
A város területén több helyen is árusítanak fenyőfát. A városi piacon és a magánterületeken kereskedőket tegnap górcső alá vette a hatóság.
– A minden részletre kiterjedő, alapos ellenőrzés az országos rendőrség akciója volt, amelyhez az Erdészeti Felügyelőséggel közösen csatlakoztunk. Tíz, fenyőfát árusító ponton, többek között a városi piacon, a Hunyadi, a Gábor Áron, a Holló, a Villanytelep, az Orbán Balázs utcában ellenőriztünk, illetve akartunk egyik áruháznál is, de ott zárva volt a kapu. Az engedélyek rendben voltak, két esetben találtunk rendellenességet – mondta el lapunknak László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője.
Kérdésünkre, hogy akkor Udvarhelyen fehér-e idén a fenyőfa-biznisz, úgy válaszolt: korántsem, mert kiskaput jelent az időszakos árusoknak a megváltozott törvénykezés, amelyre nem voltak felkészülve, és amely bizonyos szempontból megköti a hatóság kezét.
– A Kereskedelmi és Iparkamara közölte nemrég, hogy a kereskedést szabályozó törvény 2017 júniusában módosult, ennek értelmében, ha 60 napot nem haladja meg a kereskedelmi tevékenység, akkor a vállalkozó vagy cég nem kell bejegyezze a munkapontot, hanem szerződéssel és ambuláns kereskedelmi engedéllyel árulhat az adott helyen. Ez gyakorlatilag kiskaput jelent az időszakosan kereskedőknek. A törvénykezés gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné tette a helyzetet, megkötötte a hatóságok kezét. Van viszont egy buktatója, ugyanis a fenyőfák árusítására vonatkozóan is kell engedélyt kiváltani, amennyiben ez hiányzik, akkor a szabályozás úgymond visszarúg, tudniillik, ilyen esetben nem a kereskedőt, hanem a bérelt terület tulajdonosát büntetik meg. Ezért ajánlom az udvarhelyi lakosoknak, hogy amennyiben bérbe adják a saját területüket, figyeljenek oda, különben rosszul is járhatnak – közölte László.
Mint mondta, a fentiekre példaként szolgál a tegnapi ellenőrzés során a Bethlen Gábor utca 65. szám alatti eset, amelynek a kivizsgálása tegnap még zajlott, még vannak iratok, amelyeket bekértek ellenőrzésre, de biztosra vehető, hogy bírságolni fognak.

Nyugtával dicsérjük az angyalt
Az ellenőrzések egészen karácsonyig folytatódnak, és nemcsak a kereskedők, de a vásárlók is jó, ha odafigyelnek – intett a helyi rendőrség vezetője.
– Aki fenyőfát vásárol, kérje és tartsa meg a kasszaszalagot, nyugtát, mert ha valakit elkapnak enélkül, megbüntetik, ahogy a feketéző kereskedőt is.
László Szabolcs véleménye szerint a fenyőfával való illegális kereskedelmet idén a törvénymódosítás miatt nem sikerül teljes mértékben legalizálni, de jövőre sokkal jobban felkészülnek arra, hogy a minden év decemberének elején megjelenő, aztán 11 hónapra eltűnő „kereskedők” a kiskapukon ne surranhassanak ki.
– Semmi gondunk nincs azzal, ha kereskednek a fenyőfákkal, viszont ezt csakis törvényes keretek között tegyék. Az nem elfogadható, hogy olyan személyek is nyugodtan árulhassanak, akiknek nagyon sok büntetésük, adótartozásuk van, és semmilyen előnyt ne élvezzen az, aki becsületesen eleget tesz az állampolgári kötelezettségeinek. Ezért jövőre mindenképpen jobban felkészülünk és teszünk arról, hogy a városvezetéssel együtt olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek a most még nyitott kiskapukat becsukják a nem tisztességes árusok előtt – fogalmazott László Szabolcs.
A tegnapi razzián az országos rendőrség kihágás miatt 9000 lejes bírságot szabott ki a 2010/71-es, illetve 1000 lejes büntetést az 1990/12-es jogszabály értelmében. A helyi rendőrség a 2010/101-es helyi tanácsi határozat megszegése miatt ugyancsak kihágásért 500–500 lejes pénzbírságot rótt ki.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.