Kiemelkedő orvosi pálya

Dr. Gagyi Lídia dÍjazása

971

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság minden évben díjjal tüntet ki egy Hargita megyei orvost, aki a szűk szakmai, egyénre összpontosító tevékenységén túl a közösség egészségéért is sokat tett pályája során. Az áprilisban megtartott egészségügyi világnap alkalmából idén kilencedszer adták át az elismerést, amelyet ezúttal dr. Gagyi Lídia tüdőgyógyász főorvos vehetett át.

Fotó: László F. Csaba

Dr. Tar Gyöngyi, az egészségügyi igazgatóság vezetője a díjazottat méltató beszédében elmondta, hogy az elismerést azok a kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó orvosok kapják, akik mindennapi munkájuk mellett közösségi egészségvédelmi tevékenységet is folytattak, illetve az egészségügyi igazgatóság munkáját is segítették.
– Dr. Gagyi Lídia a tuberkulózis elleni küzdelem és megelőzés élharcosa volt mindig, erős kézzel, karakánul védte Hargita megyét, aminek köszönhetően az országos statisztikában mindig a megtisztelő utolsó helyen szerepelt, ami a TBC-s megbetegedések számát illeti, annak ellenére, hogy a régió szegény, illetve zord és hideg a környezet – mutatott rá az igazgató.
Gagyi Lídia 2001-ben az egészségügyi minisztériumtól azon megtisztelő felkérést kapta, hogy tagja legyen a hét tagot számláló országos tüdőgyógyászati és TBC-prevenciós bizottságnak. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerését is megkapta 2006-ban, amellyel egyébként összesen három romániai orvost tüntettek ki eddig. Szakmai elismertségének köszönhetően is jelentős összegek jutottak Hargita megyében a tüdőgyógyászati betegségek megelőzésének céljából.
Tar Gyöngyi külön kiemelte annak jelentőségét, hogy a díjazott eredményes munkáját a csíksomlyói tüdőgyógyászati osztályon végezte, amelynek épületében külön kihívás volt ezt a tevékenységet folytatni, ráadásul hat éven keresztül egyedüli szakorvosként dolgozott az osztályon.
Ezek után Gagyi Lídia mesélt életútjáról, szakmai kihívásokról, megvalósításokról, sőt érdekes anekdotákat is megosztott a közönséggel.
A díjazottat méltatta kollégája, dr. Ambrus Irén, a megyei kórház fertőző osztályának főorvosa is.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe április 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek