Kiélezett harc

79

A vasárnapi mérkőzéseket követően véget ért a 2015/2016-os jégkorong romániai bajnokság alapszakaszának első fele. A hat részt vevő gárda összesen hatvan mérkőzést játszott a százhúszból, az elődöntőbe jutást jelentő első négy helyért óriási a harc. Ahogy az elmúlt években, lapunk idén is időről időre közli a hazai bajnokság statisztikai adatait, melyet a honi szövetség honlapja alapján állítottunk össze.

Mostanig fej fej mellett haladt a címvédő Galac és a Sportklu bFotó: László Róbert
Mostanig fej fej mellett haladt a címvédő Galac és a Sportklub (Fotó: László Róbert)

Túl vannak a csapatok a román jégkorongbajnokság alapszakaszának felén, a 2015/2016-os pontvadászatban összesen hatvan, csapatonként húsz-húsz találkozóra került sor. Az alapszakasz végén az első négy gárda játssza majd az elődöntőt, jelenleg öt csapat harcol a továbbjutásért. A folytatásban szoros küzdelem várható. A statisztikai adatok elkészüléséhez a mérkőzésekről készült hivatalos jegyzőkönyveket (bírói lapokat) és a Román Jégkorong Szövetség honlapját vettük alapul.

Csapatstatisztika
A legtöbb győztes mérkőzést a Sportklub (13) jegyezte, a Steaua hokisai lőtték a legtöbb gólt (157), a csíkszeredai csapat kapta a legkevesebb gólt (56), a katonacsapaté a legjobb lőtt gólátlag meccsenként (7,85), a Sportklubé a legkevesebb kapott gólátlag találkozónként (2,8). A Sportklub aratta a legnagyobb különbségű győzelmet (22 gólos), szintén a csíki csapat játékosai lőttek egy meccsen a legtöbb gólt (24). A Sportul Studențesc – amely minden eddigi meccsét elveszítette – nincs olyan csapat, amely hazai pályán meg tudta volna őrizni veretlenségét, de olyan gárda sincs, aki vendéglátóként legalább egyszer ne győzött volna. A Sportklub és a Dunărea gyűjtötte a legtöbb pontot (42-42), e két csapat vesztette el eddig a legkevesebb meccset (6-6) és ők vesztették el eddig a legkevesebb pontot (18-18).
A mérleg másik oldalán a Sportul áll, pont nélkül övék a legkevesebb lőtt (32) és a legtöbb kapott gól (313), a legkevesebb lőtt (1, 6) és legtöbb kapott gólátlag (15,65) mérkőzésenként. Az eddigi találkozókon összesen 2858 büntetőpercet osztottak ki a játékvezetők (tavaly 2087 perc volt), a mérkőzésenkénti átlag közel 34,78 perc.
A hatvanból csupán négy találkozó nem ért véget a rendes játékidőben, a túlórás meccsek közül egy aranygóllal, három szétlövéssel zárult. A három szétlövéses meccsen a Dunărea egyszer nyert, kétszer vesztett, a negyedik túlórás meccsen a galaciaknak sikerült nyerniük.
A létszámfölények kihasználását tekintve a Progym a legjobb (32,14%), míg az emberhátrányok kivédekezésében a Sportklub végzett a lista élén (83,7%)

Pontok, gólok, büntetések
A kanadai táblázat élén a Steaua csatára, Mihai Georgescu áll 37 ponttal. A legtöbb gólt a Progym csatára, Vacláv Novak lőtte (23), a legtöbb assziszt (20-20) Georgescu és a szintén progymos Vitalij Kiricsenko nevéhez fűződik. A kapusokat leszámítva a legjobb plusz-mínusz mutatóval a sportklubos Salló Alpár (+35), a leggyengébbel (–109) a sportulos Ghiță Marian rendelkezik. A legtöbbet Kiricsenko lőtt kapura (119), a legjobb kapura lövési kihasználtsága két sportulosnak, Gabriel Cavalnak és Florica Stanici-nek van (100%). Az alapszakasz első felében 687 gól született, ez pedig 11,45 gólt jelent átlagban mérkőzésenként.
Létszámfölényben a sportklubos Anton Berlev és a dunăreás Nagy István volt a legeredményesebb (6-6 találattal), míg emberhátrányban Kiricsenko szerezte a legtöbb gólt (4). Emberhátrányban Kirils Tambijevs csapata, a Sportklub tíz kapott góljánál volt a jégen, míg emberfórban a coronás Denis Dumityru, Fodor Csanád, valamint a dunăreás Szergej Csernenko csapata két-két kapott góljánál tartózkodott a játékfelületen. Negyvennyolc azon hokisok száma, akiknek találatai meccset döntöttek el, közülük tizenketten legalább kétszer szerezték meg csapatuk mindent eldöntő találatát (GWG). Érdekesség, hogy mindössze 26 olyan hokis van, aki csapata mind a húsz mérkőzésén jégre lépett, hatan vannak, akiket csak egy találkozóra neveztek, és csak ketten vannak olyanok, akiket ugyan neveztek, de egyetlen percet sem játszottak.
A legbüntetettebb hokis a román bajnokságban eddig a gyergyói Molnár Zoltán, akit 73 perccel sújtottak a játékvezetők. Összesen 146 hokis követett el valamilyen szabálytalanságot a román bajnokság idei kiadásában, amiért a játékvezetők büntetést róttak ki.

Kapusok
Összesen 17 kapus védett az idei bajnokságban. A legtöbb jégen töltött ideje (909:27 perc) a sportklubos Ruczuj Gellértnek van, míg a legkevesebbet (58:55 perc) a Steaua kapusa, Albert Hunor védett. A legjobb védési arány (90, 3%) is a Ruczujé, szintén a csíki hálóőré a legkevesebb meccsenkénti gólátlag (2,77), a legtöbb lövést a sportulos Zaharia védte (493) és a legtöbb gólt (150) is a fővárosi kapus kapta. Kapott gól nélkül teljes meccset a coronás Tőke Zoltán, valamint a progymos Szakács Szabolcs és Molnár Szabolcs zárt.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek