csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kiegészítették a költségvetést

Hargita megye költségvetésé­nek kiegészítéséről, továbbá zömében felcsíki és néhány alcsíki település beruházásainak a támogatásáról döntött tegnap Hargita Megye Tanácsa csíkdánfalvi kihelyezett ülésén. A megyei önkormányzat 600 ezer lej költségvetés-kiegészítést kapott a kormánytól, amelyet a megyei utak építésére, karbantartására, illetve a megyei önkormányzathoz tartozó intézmények fejlesztésére költenek. Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint ugyanakkor a zavartalan működéshez még 60 millió lej hiányzik.

Pénzosztás Felcsíkon. 60 millió lejnek még volna gazdája… Fotó: Erős Zoltán

Az elöljáró kérdésünkre elmondta: a Hargita megyei önkormányzat beruházásainak a folytatásához és intézményei gördülékeny működtetéséhez még 60 millió lejre lenne szükség, ez az összeg a megye költségvetésének mintegy 15 százalékát teszi ki.
– Várjuk a további összegeket, mert a kormány adós még az árvízkárok enyhítésére járó pénzeinkkel. A megyei tanácsnak összesen 27 millió lej kárt okoztak idén az árvizek. Ezenkívül a megye szociális ellátórendszerének működtetésére is adós még a kormány a szükséges források biztosításával – válaszolta a Hargita Népe kérdésére a tanácselnök. Az elöljáró hozzátette: a jelenlegit csupán átmeneti költségvetési kiegészítésnek tartja.
A helyi önkormánytok szociális kiadásokra szánt keretét a kormány letétbe helyezte, de úgy tűnik, a kormány recseg-ropog, szavazatokra van még szüksége annak elfogadásához, Borboly Csaba szerint ezért nem érkezett még meg a pénz a megyei és helyi önkormánytokhoz.
A megyét vezető testület ugyanakkor döntött a személyi jövedelemadó 7,5 százalékából származó bevételek elosztásáról is. Ezúttal – Balánbányától Csíkcsicsóig – zömében felcsíki települések beruházásait támogatta a megye. Rajtuk kívül néhány alcsíki településnek is jutott az erre a célra szánt forrásokból.
Borboly Csaba a tanácsülést követően elmondta: Csicsóban az ipari park megépítéséhez szükséges dokumentáció elkészítéséhez nyújtanak segítséget. Kászonban a biztonsági rendszer kiépítését támogatja a megye, míg Csíkszentimrén, Csíkszentkirályon és Szépvízen az utak fejlesztésére, építésére nyújtanak támogatást. Ezenkívül a megyét vezető testület döntött a Csíkszeredában és Székelykeresztúron épülő vállalkozáskeltetők (inkubátorházak) költségvetésének a bővítéséről is. Elfogadták továbbá a Homoródszentmáron–Abásfalva–Homoródkeményfalva útszakasz felújításához szükséges dokumentációt is.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb