2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Kiegészítették a keretösszeget

 

 

Alulbecsülte a gazdák gázolaj-szükségletét a mezőgazdasági minisztérium, ezért az első negyedévre benyújtott üzemanyag-elszámolások alapján közel 102 millió lejjel, 630 millió lejre volt kénytelen növelni a literenkénti 1,9 lejes gázolajár-támogatás kifizetéséhez szükséges keretösszeget.

Elégtelennek bizonyult az idei első három hónapra szánt gázolajár-támogatási keretösszeg, ezért a vonatkozó időszakra elszámolt nagyobb üzemanyag-mennyiség miatt a célra elkülönített pénzkeretet is kénytelen volt megnövelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az idei első negyedévben végzett gépesített mezőgazdasági munkálatok üzemanyagár-támogatására eredetileg 528 millió lejt különített el a szaktárca, ám messze nem volt elegendő, ezért a kormány a múlt heti, július 22-i ülésén a gázolajár-támogatási keretösszeg közel 102 millió lejes növelését hagyta jóvá. A 2020. január 1. és március 31. között elszámolt gázolajszámlák alapján tehát a gazdák 629,908 millió lej értékű kompenzációra számíthatnak, ami az üzemanyag jövedéki adójának részbeni visszatérítéséből literenként 1,9 lejes ártámogatás formájában érzékelhetnek a gazdák.

A múlt héten elfogadott kormányhatározatból ugyanakkor az is kiderül, hogy a szaktárca nemcsak az idei első negyedévre, hanem a 2015–2020-as időszakra szükséges támogatás keretösszeget is alulbecsülte. A 101,908 millió lejes összeggel ezért az ötéves időszakra vonatkozó támogatási keretet is ki kellett egészíteni, mely így 3,3 milliárdról 3,4 milliárdra, pontosabban 3334,037 millió lejről 3435,945 millió lejre változott. A szóban forgó támogatást egyébként az Európai Bizottság engedélyével a mezőgazdasági minisztérium saját költségvetéséből biztosítja.

Második negyedévi elszámolás: lejár a határidő

A maival együtt csupán két nap áll még a támogatásra jogosult Hargita megyei gazdálkodók rendelkezésére ahhoz, hogy benyújtsák az idei második negyedévi mezőgazdasági gázolajár-támogatáshoz szükséges elszámolásaikat. Az április 1. és június 30. között vásárolt, mezőgazdasági célokra felhasznált üzemanyag-mennyiségek elszámolásának határideje ugyanis július 31-én, pénteken lejár – figyelmezteti az érintett gazdálkodókat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Hargita megyéből a gázolajár-támogatásra 504 termelő jogosult.Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb