Kiderül, hogy beborul-e

55

Esett. A csapadék minden formájában érkezett az égi áldás reggel, délben, este. És éjszaka is. Hetekig egyvégtében. Jéggel, a hegyekben hóval, az alföldön záporokkal, zivatarokkal, viharral és csendesen. Nagyon vártuk az esőt, főleg, aki a természet közelségében él, érzi át a csapadék fontosságát, s olykor tétlenül nézi a növények, fák szomjúságát. És semmit nem tehet, csak bízik, reméli, hogy nem hagyja cserben az Isten. A blokklakók csak annyit érzékelnek, hogy esik, hideg van és nem lehet kimozdulni a házból. A mezőgazdaságból élők pedig minden csepp esőnek örülnek, hisz tudják, aranyat ér. Főleg a májusi! De olykor a jóból is elég. Mégis szinte hihetetlen, de a meteoszolgálat által kiadott talajnedvesség-térképet figyelembe véve még mindig nagy a gond: azt mondják, egy méter mélyen még mindig száraz a talaj, ezért a továbbiakban is jelentős mennyiségű vízre lenne szükség. A veteményem viszont megsínylette az esős időszakot.
Most végre kisütött a nap. Hirtelen ránk szakadt a nyár a kánikulával, az évszakhoz tartozó fülledtséggel. A többhetes esős idő után megjelentek a kórokozók, a gyümölcsfák levelei összesömörödtek, a hagyma a sok csapadéktól elrothadt, a paradicsom, paprika sárgul, kerülgeti a ragya. Permetezni kell, pedig ha tehetjük, kerüljük a vegyszereket. De most nincs mese, ha saját termésünkből enni akarunk, muszáj kompromisszumot kötnünk.
Medárd napjához számos hiedelem kapcsolódik. Ha nem esik ezen a napon, akkor negyvennapos szárazság következik és édes bortermés várható. Ha negyven napig esni fog, akkor a fű szépen kihajt, sok szőlő terem majd, de a bor savanyú lesz, a széna viszont bőséges. Medárdus napja, ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza. Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt. Medárd, ha sírni kezd, negyven napig nem hagyja abba, de ha Medárd nem sír, negyven napig nem is fog.
Medárd napja délutánján jókora zuhék voltak nálunkfelé. Majd kiderül, hogy a következő hetekben lesz-e strandolás…

Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.