Kibővült a csíkszéki anyag

42

Kibővült a Székelyföld épített örökségét makettek formájában bemutató Láthatatlan Székelyföld tárlat anyaga. A kiállított maketteknek fontos szerepe van abban, hogy tapintás útján a látássérültek is elképzeljék a környezetükben található épületek külalakját. A kiállítás október 30-ig látogatható a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Két évvel ezelőtt a Gyulafehérvári Caritas támogatásával mutatták be Csík­szeredában a Láthatatlan Csík­szék című kiállítást: a tárlat anyaga azóta kibővült Udvarhely-, Gyer­gyó-, Sepsi- és Marosszék épített örökségének makettjeivel is.
– Az első sikeres fogadtatást követően elkezdtük bő­ví­teni a tárlat anyagát. A helyi építészektől kapott tervrajzok alapján készülő maketteket csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi és gyer­gyó­szentmiklósi diákok készítették el. Ma már közel negyven épületnek készült el az 1:100 arányban lekicsinyített váza – tudtuk meg Orbán Lászlótól, az Erdélyi Utakon Egyesület elnökétől, a kiállítás ötletgazdájától.
A Láthatatlan Székelyföld tárlat anyagában a maketteken kívül eredeti méretű faragott székely kiskapu és egy zsindelytetővel fedett tornácos ház részlete is tapintható, illetve látható. A látók számára pedig egy sötétszobát is kialakítottak a tárlat készítői, ahol a látogatók pár percre azonosulhatnak a látássérültek körülményeivel.
– Több kiállításon vagyunk már túl, sikerült Budapesten is bemutatnunk a csíkszéki anyagot. Eleinte lekapcsoltuk a kiállítótérben a villanyt, de a látók félnek a sötétben, ezért készítettük el a sötétszobát – részletezte Orbán.
Az ötletgazda a kiállítással kapcsolatosan eddigi tapasztalatairól is beszámolt. Mint mondta: legutóbb egy látássérült hölgy köszönte meg a tárlat készítőinek a lehetőséget, hogy kitapinthatta az épületeket. Kiderült, a hölgy régóta jár a csíksomlyói kegytemplomba, de eddig semmit sem tudott az épület külalakjáról. A templomról készült makettnek köszönhetően azonban most már nagyjából azt is tudja, hogyan néz ki – idézte a hölgy szavait Orbán. A kiállítás létrehozását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.