Kibővítenék a kézművestörvényt

Valódi Értékeink Székelyudvarhelyen

676

Az Artera Alapítvány szervezésében ezen a héten zajlott Székelyudvarhelyen a Valódi Értékeink programsorozat, amely népművészeti kiállításokat, műhelymunkákat, továbbképzéseket foglalt magába, illetve az Ősi Értékeink konferenciát, amelynek részeként minden évben átadják az Ősi Érték-díjat. A tegnapi sajtótájékoztatón Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő támogatásáról biztosította a kézműveseket.

A kézművesek vállalkozói kedvezményt és jó oktatási módszert szeretnének Fotó: Nagyálmos Ildikó

Negyedszerre adták át tegnap az Ősi Érték-díjat, amelyet olyan mesterek kapnak, akik az életüket az értékátadásra áldozzák. Idén a jobbágytelki Bereczki Margit szalmafonó részesült e díjban. Lőrincz Zsuzsánna, az Artera Alapítvány elnöke szerint a kiállítás anyagán meglátszik, hogy milyen irányba szeretnénk terelni a kézműveseket. Az egyhetes alkotóműhely a Valódi Értékeink projektnek a második állomása volt, augusztusban már szerveztek egy tábort.
– Annak a hozadékát látjuk itt, amit a békéscsabai, debreceni és székelyudvarhelyi Artera kaláka körös mesterek készítettek. Szeretnénk szakmai beszélgetéseket folytatni arról, hogy merre halad a hazai kézművesség jövője, mit lehet tenni az értékátörökítésért, illetve milyen feladatunk van nekünk és a médiának is az ízlés formálásában – fogalmazott Lőrincz Zsuzsánna.
A konferencián magyarországi és hazai kézműves szakmai felnőttképzési lehetőségeket mutattak be, a hazaiakról Dáné Szilárd tanfelügyelő beszélt, a magyarországiról pedig Péter Szidónia. Duma István András, a Szeret–Klézse Alapítvány elnöke a jelképrendszerről tartott előadást, amelyből kiderült, hová vezethető vissza az a motívumrendszer, amely akár a hímzésben, akár a bőrművességben utolérhető.
A szervezők januártól egy hathónapos akkreditált hímző szakképzést indítanak, amelyet a Hagyományok Háza akkreditációja alapján szerveznek meg. Ezt szeretnék folytatni a bőrművességgel, gyöngyfűzéssel és bútorfestéssel is.
– Felkértek, hogy vállaljam fel a már meglévő kézművestörvény módosítását és előterjesztését a parlamentben. A nagyszebeni Astra Múzeum keretében összegyűlt csapat és néhány székelyudvarhelyi szakember dolgozza ki az alapját ennek a törvénytervezetnek. Elveket kell bevezetni ebbe a törvénybe, többek közt azt, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, akik értéket teremtenek, meg tudjanak élni ebből a munkájukból, és legyen klasszifikáció (osztályozás). Szeretnénk, ha egy olyan törvény születne, amely pártolja és segíti a kézműveseket a szakmájukban – mondta Benedek Zakariás parlamenti képviselő. Lőrincz Zsuzsánna hozzátette: fontos lenne belevinni a törvénybe az adókedvezményt, mert ebben a rendszerben a kézművesek kisvállalkozóként nem tudnak megélni.
Az Artera Alapítvány elnöke szerint, ha a politikum is megfogja a civil szervezetek kezét, akkor számos többgenerációs kézműves családot tudnának támogatni, akik több évtizede sikeres vállalkozást vezetnek. Ehhez két dolog szükséges: vállalkozói kedvezmény és jó oktatási módszer nemcsak a felnőtt oktatásban, hanem az iskolai rendszerben is.
Ezúttal bejelentették: az Artera Alapítvány rendezvénye, a Míves Emberek Sokadalma 17. alkalommal Benedek Zakariás képviselőnek köszönhetően jövő nyáron a nagyenyedi várban kerül megszervezésre, mivel a székelyudvarhelyi önkormányzat nem mutatott érdeklődést a rendezvény iránt.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek