Kibervédelem és adatbiztonság

6. Digitális Székelyföld Konferencia

24

A digitális világtérkép és Erdély különböző pontjairól érkeztek és jelentkeztek be elismert szakemberek, felsővezetők és kutatók a Digitális Székelyföld Konferencia hatodik kiadására, amelynek idén Székelyudvarhely adott otthont október 17–19. között. A szervezők bejelentették, jövőre is székelyföldi városba látogat a konferencia, ezúttal új formában.

Gazdasági alapképességgé kell váljék az innováció – hangzott el az előadásokon Fotó: HMT Sajtószolgálat

A 6. Digitális Székelyföld Konferencia szervezői közleményben számoltak be az eseményről. A dokumentum idézi Bihari Bélát, az IT Plus Cluster elnökét, aki elmondta, idén az adatvédelem és a székelyföldi adatgazdaság kiépítésének fontosságát hangsúlyozta a konferencia. A kiberbiztonság és az adatvédelem versenyképességi kérdés, és erre itthon is figyelmet kell fordítani. Erdélyben az orrunk előtt hevernek azok az értékes információk, amelyek által Székelyföld felkerülhet a digitális világtérképre. A konferencia egyre több érdeklődőt vonz, és ennek a hozadéka üzletgenerálás, tudásmegosztás Székelyföldön. Bebizonyosodott, hogy a résztvevők, digitális szakemberek, felsővezetők és fejlesztők egyaránt fontosnak tartják, hogy digitalizációról beszéljünk, keressük a kapcsolatokat és az együtt dolgozás lehetőségét Székelyföld fejlesztése érdekében. A cél továbbra is az önkormányzati, a privát, a vállalkozói és az oktatási szférát összehozni egy közös zászló alá. És ez nem más, mint Székelyföld digitalizációja – hangsúlyozta Bihari, a szervezők nevében bejelentette, jövőre újra egy székelyföldi városba tervezik a konferenciát, új koncepcióval.
A három nap alatt több mint 60 hazai és külföldi előadó, felsővezető hozta Székelyudvarhelyre a digitalizáció jó példáit és innovatív megoldásait. A vállalkozások is nagyobb teret kaptak ebben az évben, helyi és külföldi felsővezetők osztották meg tapasztalataikat, akik egyértelműen kimondták, hogy a digitalizációra szükség van, elkerülhetetlen a fejlődés és a versenyképesség érdekében. A délelőtti plenáris előadásokat követően d!Polgik, okos városok és fejlesztők, d!vállalkozók, oktatók és kutatók bemutatóin, valamint szakmai beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A 6. Digitális Székelyföld Konferenciának Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Tamási Áron Gimnázium, és a Városi Könyvtár adott otthont.
Rácz Attila, az IT Plus Cluster alelnöke elmondta, jövőre újragondolt és több területet érintő konferencia tér vissza.
– Szeretnénk megszólítani az önkormányzatok felsővezetőit, a döntéshozókat is. Nagyon sok vállalkozó van, fiatal innovátor, akik idén is bemutatkoztak, és szívesen bekapcsolódnának Székelyföld fejlesztésébe, akár önkormányzati rendszerek, smart city projektek által, és erre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni – jelentette ki.
Simon Károly, a U-Hub koordinátora és a Digitális Székelyföld társszervezője sikerként értékelte a konferenciát, elmondása szerint évről évre több az érdeklődő, főleg a fiatalok körében.
– Erdély-szinten jó minőségű a felsőoktatási informatikai képzés, de sajnos egyre kevesebb az oktató, és óriási problémát jelent a humánerőforrás-utánpótlás. Az oktatási rendszerben is elindulni látszik egy digitalizációs folyamat, de ezt fel kellene gyorsítani és jól kidolgozott programok mentén kellene megvalósítani. Ilyen szempontból még nagyon sok a hiányosság, a tennivaló, és ezért is tudatosítani kell az emberekben a technológiai fejlődés, a digitalizáció fontosságát, amire a konferencia jó lehetőséget teremt – hangsúlyozta Simon.
Palkovics László, a magyar kormány innovációs és technológiai minisztere, a konferencia fővédnöke köszöntőjét Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja adta át, elmondta: a régió jövőjének szempontjából rendkívül fontosnak tartja azt az ágazatot és azt a tevékenységet, amelyet az IT Plus Cluster évek óta képvisel.
– Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az innováció alapképesség legyen gazdaságunkban, hogy a digitalizáció élvonalába kerüljünk, hogy a negyedik ipari for­radalom, amelyet intelligens, dön­tés­képes robotok jellemeznek ne sodorjon el bennünket, hanem annak élére, vagy legalább derékhadára tudjunk állni. Úgy gondolom, a magyar, a székely embereknek megvan a kellő útmutatásuk és belső adottságuk minderre – hangsúlyozta Tóth László.
Az előadásokról készült videók és fotók elérhetők a Digitális Székelyföld Facebook-oldalán és hamarosan a www.digitalisszegeklyfold.ro oldalon is.

Új portál, pozitív tartalommal
Elindult a www.transylvanianow.com: rólunk szól és tartalmazza a legjobb dolgokat Erdélyből! Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Digitális Székelyföld Konferencián indította be az új portált, amely szerves része az RMDSZ nemzetközi kommunikációjának. Az oldalról is kiderül: Erdélyben a tegnap találkozik a holnappal, a hagyományok az innovációval, ezt pedig külföldi döntéshozóknak, érdeklődőknek is érdemes megmutatni. „Nagyon sok sztori létezik, de nincs egy egységes történet Erdélyről” – kezdte előadását Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a 6. Digitális Székelyföld Konferencián, ahol a www.transylvanianow.com portál létrejöttének szükségességéről beszélt. A transylvanianow.com nemcsak egy weboldal, hanem egész digitális ökoszisztéma lesz, Facebook-profillal, Instagrammal, Twitterrel, levelezőlistákkal, eseményekkel, PR-tevékenységekkel is, pontosan azért, hogy egy külföldinek ne csak Drakula jusson eszébe, amikor Erdélyről hall. Az ügyvezető elnök elmondta, az oldalt eredetileg politikai kommunikációs platformként képzelték el, ami az erdélyi magyarok szempontjából fontos ügyekre koncentrál, és jól megírt anyagok révén próbálja ezeket eljuttatni amerikai, európai döntéshozókhoz. „Amikor elkezdtük összeírni, melyek a legfontosabb ügyeink, legyen szó anyanyelvhasználatról, oktatásról, nemzeti szimbólumok használatáról, hamar rájöttünk, hogy ezeket először kereteznünk kell, hogy azok is megértsék, akik nem tudnak semmit Erdélyről. Ha azt akarjuk, hogy a fontos ügyeinkhez szövetségeseket szerezzünk, nem a panaszkodással kell kezdenünk, hanem meg kell mutatnunk Erdély jó oldalát is: a tudást, az innovációt, a sikereket, a vagány dolgokat a mi otthonunkban” – mutatott rá. Felhívta a figyelmet: az oldalt nyílt felületként képzelik el, amelyhez bárki hozzájárulhat ötletekkel, javaslatokkal, majd kérte a résztvevők segítségét, hogy népszerűsítsék a portált valahányszor külföldön járnak, vagy külföldiekkel találkoznak. A weboldalt több erdélyi újságíró, blogger, véleményformáló szerkeszti, és az Eurotrans Alapítvány működteti, a Bethlen Gábor Alap támogatásával

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek