Kialszanak a fények

104

Csíkszereda idén sem marad ki a Föld órája elnevezésű környezetvédelmi mozgalomból, ugyanis holnap 20.30 és 21.30 között lekapcsolják a fényeket a városközpontban – de meglehet, hogy más városrészekben is.

Fotó: László F. Csaba

Minden év márciusának utolsó vagy utolsó előtti szombatján arra kérik a háztartásokat, vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak a Föld órája felhívásához, és rövid időre kapcsolják ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket. Az Ausztráliából indult kezdeményezés 2007-ig nyúlik vissza, amikor a környezetvédelem hangsúlyozása érdekében Sydney-ben 2,2 millió ember és 2000 cég „kapcsolta le a villanyt” egy időben.
Azóta már globálissá vált a Föld órájának megünneplése, hiszen több mint 180 ország és 7 ezer város csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek következtében világszerte sötétségbe borulnak a hivatalok, intézmények. A mozgalomból Csíkszereda sem marad ki.
– Még nincs eldöntve, hogy Csíkszereda más városrészeiben is lekapcsoljuk-e a közvilágítást 20.30 és 21.30 óra között, de az már biztos, hogy a központban egy órán át nem lesznek fények. Már a kezdetektől részesei vagyunk ennek a kezdeményezésnek – közölte Lázár Péter, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási, energiamenedzsment és helyi szállítási irodájának vezetője.

Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe március 23-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek