csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kiadáslefaragások a láthatáron

Ebben az időszakban a Grindeanu-kormány tevékenységének legfontosabb prioritását a költségvetés-tervezet kidolgozása és jóváhagyása, illetve a parlamenthez való beterjesztése képezi. Igen megfeszített tempóban tevékenykednek, s úgy tudni, hogy vasárnap este véget értek a minisztériumokkal, a központi közigazgatási hatóságokkal, ügynökségekkel folytatott egyeztető tárgyalások, s ha minden jól megy, akkor a jövő hét elejére összeállhat a 2017-es esztendei állami költségvetés váza. Az eddig nyilvánosságra került számadatokból, információkból és nyilatkozatokból azt lehet kikövetkeztetni, hogy távolról sincs könnyű helyzetben a kormány, s valóságos bűvészmutatványt jelenthet majd a GDP-arányos 3 százalékos hiánycél tiszteletben tartása.

Újságírók gyűrűjében a pénzügyminiszter…

Talán a legnagyobb gondot az jelenti, hogy megalapozatlannak bizonyult a költségvetési bevételek kiindulópontját képező több mint 235 milliárd lejes összeg. Amint már arról beszámoltunk, ez szerepelt a Cioloș-kormány második költségvetés-kiigazítására vonatkozó jogszabályban, s ez képezte a szociáldemokrata párt számára a kormányprogramjuknak a 2017-es költségvetésre vonatkozó költségvetési várható bevétel kiindulópontját. Ezzel szemben az előzetes adatok szerint a múlt esztendei költségvetési bevételek 221,5 milliárd lej körül lehetnek. Nos, ezt a különbözetet kellene valahogy áthidalni, különbözet, amely egyébként amolyan „költségvetési lyukként” jelentkezett a kormánypárt „értelmezésében”. És ha már itt tartunk, utalhatunk arra is, hogy a múlt esztendőre vonatkozóan előrejelzett költségvetési bevételek vonatkozásában tegnap megkezdte a vizsgálódást a parlamenti illetékes szakbizottság, amelynek során meghallgatják Dacian Cioloș egykori kormányfőt, annak kormánya egyes minisztereit, valamint a költségvetési tanács elnökét. Függetlenül a vizsgálódás eredményeitől, következtetéseitől, annak nemigen lehet gyakorlati jelentősége az idei költségvetés tervezetének kidolgo­zása szempontjából. Az viszont vitathatatlan, hogy olyasmire nem lehet építeni, ami nem valósult meg.

Nem lesznek újabb adóterhek
Az egyik kereskedelmi hírtelevíziónak adott minapi interjújában határozottan állította Viorel Ștefan közpénzügyi miniszter, hogy a kormány rendelkezik, illetve elő fogja teremteni azon pénzösszegeket, amelyek szükségesek a programja keretében foganatosított, valamint kilátásba helyezett intézkedések gyakorlatba ültetéséhez. Mindezt olyan körülmények között, hogy nem fogják fokozni a fiskalitást, nem fogják megemelni az adókat vagy újabbakat bevezetni. Állítása szerint rendelkeznek fiskalitás szempontjából a szükséges mozgástérrel, s ugyanakkor szó sem lehet arról, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány meghaladja a 3 százalékot. Hozzáfűzte azt is, hogy szóba kerülhetnek olyan új intézkedések, amelyek révén fokozhatók lehetnek a költségvetési bevételek. Azt viszont nem részletezte, hogy milyen intézkedésekről is lehet, lehetne szó. Továbbá a pénzügyminiszter azt is nyomatékolta, hogy a költségvetési tanács által nyilvánosságra hozott adatok esetenként túloznak, nem fedik a valóságot, mint ahogy jobbára megalapozatlanok a tanács elnöke, Ionuț Dumitru által megfogalmazott aggályok is. (Ionuț Dumitru többek között azt hangoztatta, hogy egy olyan 9 milliárd lej értékű hiány körvonalazódik, amely szerinte nemigen lesz lefedezhető.)

Sürget az idő…
Grindeanu kormányfő vasárnap este azt hangoztatta, hogy az eddigi becslések szerint a költségvetés idei bevételei elérhetik a 253,2 milliárd lejt, s ilyenképpen lesz fedezet azokra a pluszkiadásokra, amelyeket jelentenek a kormány által eddig foganatosított béremelési, hozzájárulás-csökkentési stb. intézkedések. Kijelentette azt is, hogy a költségvetés tervezetét előreláthatólag január 23-án, 24-én vagy 25-én véglegesítheti a kormány, legvalószínűbbnek ezen utóbbi időpontot tartva. Amennyiben január 25-én születik meg a kormány rábólintása a 2017-es esztendei költségvetésre, akkor akár kétségessé is válhat annak megjelentetése a Hivatalos Közlönyben február 1-je előtt. Egyébként a költségvetéssel kapcsolatosan ugyancsak vasárnap a késő esti órákban nyilatkozott a képviselőház elnöke is, Liviu Drag­nea, aki többek között azt hangoztatta, hogy a kormánynak e héten még el kell fogadnia olyan sürgősségi kormányrendeleteket, amelyekre majd tekintettel kell lenni a költségvetés finalizálásánál. A házelnök a költségvetési egyensúly megteremtése tekintetében nem a lehetséges pluszbevételekre utalt, hanem a kiadáscsökkentésekre: a szenátus, a képviselőház, az államelnöki hivatal, a számvevőszék, a SRI, a SIE és más államigazgatási szervek esetében a dologi költségeket a 2016-os esztendőhöz viszonyítva 19-20 százalékkal csökkentik. Szerinte ez lehetséges és igen jelentős megtakarítást hozhat magával a költségvetés kiadási oldalán.
Álljunk meg itt, s végezetül újólag azt kell nyomatékolnunk, hogy nincs könnyű helyzetben a Grindeanu-kormány.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb