Ki védi meg a nőket?

127

Elég volt! Mikor veszik már végre komolyan Romániában is a nők elleni erőszak jelenségét? Ismét olyan hét után vagyunk, amikor két brutális eset is történt az országban, mindkettő esetében nők, fiatal nők az áldozatok, és mindkét esetben a rendőrségnek tudomása volt az agresszor veszélyességéről. Az egyik, a Mehedinți megyei esetben a 17 éves lány életéért nemrég még kórházban küzdöttek, de miután benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta egy 45 éves férfi, majdnem a teljes tetsfelületén súlyos égési sebeket szenvedett. Ha túl is éli a szegény lány, nehezen tudom elképzelni, hogyan lehet túllépni egy ilyen sokkon, traumán… A tettes nemrég szabadult – feltételesen! – a börtönből, ahol négy ember, köztük egy terhes nő megöléséért kapott büntetését töltötte, áldozata pedig jelentette, hogy fenyegeti őt.
A másik, a Máramaros megyei eset végzetes volt, egy férfi minden teketória nélkül megfojtotta 18 éves élettársát (akitől gyerekei is születtek), miután az egész közösség tisztában volt agresszív viselkedésével, az áldozat pedig korábban feljelentést is tett a rendőrségen.
Romániát már ítélte el az Európai Emberjogi Bíróság is, mert a hatóságok nem válaszoltak megfelelően egy áldozat segítségkérésére. Romániában sokkolók a statisztikák, ami a lányok és nők bántalmazását illeti, és valójában még sokkolóbbak lehetnének, hiszen jól tudjuk: nem minden pofon kerül nyilvánosságra.
Nem, semmiféle bocsánat, semmiféle enyhítő körülmény nincs ezekre az esetekre. Nincs az a helyzet, nincs az a tett, nincs az az alkoholmennyiség, ami „megmagyarázhatná” a felsorolt és ezekhez hasonló brutális és tragikus eseteket.
Egyszer végre már oda kéne figyelni erre is. És nagyon: mert ne feledjük, az illetékesek zöme (rendőrök, ügyészek, biztonsági emberek) férfi, és – sajnos – itt mifelénk a férfitársadalom egy része hisz még az „asszony verve jó” hagyományában, egy másik része meg legfeljebb az áldozathibáztatásig jut el: miért járt a szája, és egyáltalán, miért ment oda? A többieket kérjük: segítsenek a szemléletváltásban, vegyenek komolyan minden segélykiáltást. Van törvény, kérjük, alkalmazzák azt!
És tegyük hozzá: a bezártság ideje alatt jelentősen megnövekedett a családon belüli erőszakos tettek száma, a járványhelyzet okozta stressz, kilátástalanság sem kedvez a jelenségnek. De ki védi meg a nőket, ha a segítségkérés is süket fülekre talál? 

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.