Ki tesz végre rendet?

98

Autóroncsok szegélyezik a járdát az egyik székelyudvarhelyi forgalmas utcában. Nem újdonság, így van ez már jó ideje. Autószerelő műhely működik ott, és úgy tűnik, hogy kiterjedt tevékenységéhez kénytelen a közterületet is igénybe venni. Az összetört autók kiállítása határozottan nem tesz jót az egyébként kedves utca kinézetének. Vajon fizetnek azért, hogy ezeket a roncsokat az út szélén tarthassák?
Eközben a lakótelepeken lassan közelharc folyik a parkolóhelyekért. A járdán járást el is felejthetjük, és ha lehull egy jó adag hó, az utcák maradnak a téli áldással, amíg a jég el nem kopik. Mert a sok járgány miatt sem szórni, sem hóekézni nem lehet. Rengeteg az autó, de csak óbégatunk, és kevesen próbálnak figyelni arra, hogy másnak is helyet hagyjanak. Talán Bolognában figyeltük meg egyszer, hogy milyen szűk helyre szúrja be mindenki a járművét, akár többperces manőverezés árán is, mert tudja, hogy kincs a hely, és nem foglalhat többet, mint ami szükséges. Itt mifelénk úgy „tesszük le” a kocsit, ahogy érjük, feltúrunk zöldövezeteket, megkarcoljuk a másik autóját, jogtalanul lefoglalunk helyeket, nem állunk be a garázsba, sebaj, csak nekünk jól teljen. Apropó garázs, sok udvarhelyi irigyli emiatt Csíkszeredát, ahol volt mersz lebontani a pléhgarázsok rengetegét. Mi csak nézzük ezeket a rozsdás dobozokat, amelyekben csak a legjobb esetben áll autó, sokkal inkább szolgálnak barkácsolás, haveri italozás helyszínéül vagy éppen lomtárként. Közben számolunk: azt mondják, egy garázs másfél autónyi helyet foglal el. Na már most, ha egy háztartásban két jármű van, és a garázst nem rendeltetésszerűen használják, akkor ez az egyetlen család három és fél autó helyét bitorolja – közterületen.
Néhány éve, a helyi rendőrség megalakulásakor elsősorban éppen ebben ígértek változást. Még szórólaptervek véleményezésére is kérték a lakosokat, kampányt készültek indítani a szabályos, tisztességes parkolásért (ami aztán elmaradt). Tudjuk, parkolóhelyek létesítését nem várhatjuk tőlük, de azt igen, hogy babakocsival, kerekes székkel is akadálymentesen lehessen közlekedni a járdákon. És azt is, hogy a jelenlegi állapotok között legalább valamiféle rend alakuljon ki. Mikor tesz ezért valamit, kedves helyi rendőrség?

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek