Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a földet?

647

Próbálkozunk… Igyekszünk. Akarjuk. Összefogunk és cselekszünk!
A Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia által támogatott környezetvédelmi pályázat abban nyújt nagy segítséget a szentegyházi Kis Nárcisz Egyesületnek és a Mártonffi János Általános Iskolának, hogy zöldövezetté varázsolja a gyermekek környezetét.
A Játék, mozgás, egészség, öröm! projekt programsorozata a föld napja (április 22.) és a környezetvédelmi világnap (június 5.) közötti időszakot öleli fel. A tevékenységek öt hétig tartanak szülők, tanárok, szakemberek bevonásával.
A Vigyázz a Földre! első heti téma kapcsán a globális és lokális problémák lehetséges megoldásai, a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontossága körvonalazódott színes tevékenységekben. A gyerekek számára a legizgalmasabb kihívás a bicikliverseny volt, ahol különböző nehézségű akadálypályákon mérték fel ügyességüket, teherbíró képességüket, kielégíthették mozgásigényüket. A tevékenység a következő napokban virágok ültetésével, magok csíráztatásával folytatódott. Minden gyerek elültethetett a maga számára egy kis virágot, amelyet aztán napi rendszerességgel megfigyelhet, ápolhat.


A madarak és fák napja a második hét központi témája volt. A gyerekek hazánkban honos fajokról és vándormadarakról szerezhettek bővebb ismereteket, érdekességeket tudhattak meg ezen madarakról, táplálkozási szokásaikról, meghallgathatták jellegzetes hangjukat. Madáretetők is készültek nagy odaadással, különböző technikákkal, amelyek az udvaron kaptak helyet. Sor került különböző fák ismertetésére: tűlevelű és lombhullató fák, ezek terméseinek bemutatására, megfigyelésére, majd szülők segítségével a gyerekek gyümölcsfacsemetéket ültettek, amelyek gondozása a gyerekek felelőssége, feladata.
Az Egészség Hete folyamán „vitaminfalatkákat” kóstoltunk, egészséges és vitaminban szegény élelmiszereket válogattunk szét, gyümölcssalátát készítettünk, valamint gyógynövényeket gyűjtöttünk, megbeszélve hasznukat, használatukat. A rendszeres mozgás tudatosítása mozgásos gyakorlatokkal, ügyességi játékokkal hangsúlyozódott.
A Víz és élet, valamint a Környezetünk védelme hetek ugyanilyen színes tevékenységeket tartogatnak. Hisszük, hogy ha próbálkozunk, igyekszünk, akarjuk, összefogunk és cselekszünk, akkor igenis meg tudjuk változtatni a földet!

Fekete-Bartos Kinga, Szentegyháza

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek