2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Ki használja a mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolóhelyeket?: Segítséget kérnek a szabályok betartatásához

Gyakran foglalják el a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyet mások is. Bántó magatartás

                   Fotó: Barabás Emőke

Hiába vannak Csíkszeredában mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolóhelyek, az ezekre vonatkozó szabályokat az autósok egy része sajnos nem tartja be. A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete lépéseket tesz annak érdekében, hogy ez a jövőben változzon.

Józsa Csabával, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének elnökével beszélgettünk a felmerülő parkolási problémákról. Mint mondta: bár a 448/2006-os törvény kimondja a fogyatékkal élők jogait és kötelezettségeit a parkolásra vonatkozóan, ezt kevesen veszik figyelembe.

A parkolóhelyek jogtalan használata a probléma
Csíkszereda eleget tesz a törvény 65-ös cikkelyének, miszerint minden közhasznú épület és szervezet parkolóhelyeinek 4%-át, de legalább 2%-át kötelező fogyatékkal élő személyeknek fenntartani, minél közelebb a bejárathoz, ezt megfelelő módon kijelölni és azonosító jellel ellátni, ennek előnyeit sok esetben a fogyatékkal élő személyek mégsem élvezhetik.
– Egyre több panaszt kapunk sorstársainktól, amióta nem figyeli senki a parkolási rendet, arra vonatkozóan, hogy a mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolóhelyeket az erre nem jogosult személyek foglalják el – tájékoztatott Józsa Csaba, hozzátéve: a prefektusi hivatal kérésükre közölte, hogy e parkolóhelyek jogtalan használata 1000 és 2000 lej közötti büntetéssel és az autó elszállításával jár.
Hangsúlyozta: ezúton is szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy hagyják szabadon a mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolókat, még abban az esetben is, ha „csak egy percre” hagynák ott az autót, ezzel is segítve a fogyatékkal élők veszélymentes közlekedését! Egy sérültnek néha még egy perc is kockázatos lehet, ha rákényszerül a nem kijelölt parkoló használatára, ahol kevesebb a hely és nincs rámpa, ami őt segítené. Nem is említve egy lifttel és rámpával ellátott kisbusz parkolási szükségleteit, az ugyanis nagy helyet igényel a ki- és beszállás lehetővé tételére. – Nem a büntetés kellene motiválja a polgárokat a parkolóhelyek megfelelő használatára, hanem emberségük, megértésük és toleranciájuk – hangsúlyozta. – A parkolást felügyelő cég munkájának felfüggesztése után azonban a probléma egyre csak fokozódik.

Tolerancia helyett lekezelő bánásmód
Nagyon rossz tapasztalatok érték a fogyatékkal élőket még az egyesületük székhelye előtti, fogyatékosoknak kijelölt parkolóhelyek használatát illetően is. Többször megtörtént ugyanis, hogy egészséges személyek jogtalanul foglalták ez azokat. Ha kedvesen szólni merészkedted, gyakran lekezelő, bántó vagy fenyegető bánásmódban részesültek, teljesen kiszolgáltatva az igazságtalan helyzetnek.
– Még arra is volt példa, hogy kihívtuk a rendőröket, akik ugyan megkeresték az autó tulajdonosát, de tudtommal nem büntették meg, csak megkérték, hogy máshová parkoljon – mesélte keserű tapasztalatait Józsa Csaba.
– Lehetne megoldást találni a parkolási problémákra is, ha más városok példáját nézzük, Udvarhelyen ugyanis nem okoz problémát a fogyatékosoknak kijelölt parkolóhelyek ellenőrzése és a kihágások büntetése, a helyzetet tudtommal a helyi rendőrség kézben tartja – jegyezte meg Márton Imola, az egyesület önkéntes munkatársa.

Akadálymentes közlekedés Csíkszeredában
A városi és külvárosi közlekedés 90%-ban akadálymentes a tolószékesek számára is, a jól megépített járdáknak köszönhetően, a közintézményekbe vagy üzletekbe való bejutás viszont már egy másik kérdéskör. A megyeháza és a városháza, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Csíki Játékszín mind akadálymentesített épületek, ez viszont nem mondható el sem a Szakszervezetek Művelődési Házáról, sem pedig a törvényszékről. A bevásárlóközpontok mind megközelíthetők, de a kisebb üzletekbe nehézkes a bejutás tolószékkel.
– A felújítás alatt álló Erőss Zsolt Aréna is teljesen akadálymentesített lesz információink szerint – fűzte hozzá Józsa Csaba.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb