péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ki a hibás?

A kisérettségi és érettségi vizsgák után az országos és helyi sajtó is arról írt, mennyire lehangoló eredmények születtek és milyen kicsi az átmenési arány. Egy hazai szakportál azt is kiszámolta, hogy a 2007-ben első osztályt kezdett és idén végzett diákok mintegy 37,27%-a tette le sikeresen az érettségi vizsgát. No, de ki a hibás a gyenge eredményekért: a tanár vagy a diák? Esetleg az oktatási rendszer? Vagy mindhárom együttesen?
A lassan harminc éve bekövetkezett rendszerváltás után nagyon sok alkalommal módosították a tanügyi törvényt, minden miniszter valami olyan újdonságot vezetett be, ami inkább a tanulók hátrányára vált, semmint előnyére. Húsz éve még a tananyag is könnyebb volt majdnem minden szinten, nem voltak kötelezően választható opcionális tantárgyak, a második idegen nyelv a kilencedik osztálytól volt kötelező, ma már sok helyen – természetesen kötelezően választható opcionális tantárgyként – már ötödiktől három-négy nyelvet tanulnak a nebulók iskolától függően. Ma oda jutottunk, hogy másodiktól napi öt, ötödiktől napi hat, kilencediktől napi hét órát vannak a diákok iskolában, a művészeti szakoktatásban pedig ezt még két-három órával meg is toldják. A gyerek otthon legalább három órát tanul, így lassan többet „dolgozik”, mint a szülő.
A sok iskolában töltött idő viszont nem tükröződik vissza a vizsgák végén, azaz a 2007-ben iskolát kezdett diákok 63%-a nem tett sikeres érettségit. Igaz, a számadathoz hozzátartozik, hogy a 230 ezer diákból, akik 2007-ben elsősként iskolát kezdtek, 116 316 iratkozott érettségi vizsgára és 87 724 kapott átmenő jegyet. Azaz a 12 éve elsősként kezdő tíz diákból négyen kaptak érettségi diplomát. Érdekesség, hogy ennek az évfolyamnak fele már nem iratkozott be a kilencedik osztályba sem.
No, de ki a hibás a gyenge eredményekért? A diák, aki félvállról veszi a tanulást, aki szerint – és a szakemberek szerint is – nehéz és túlzsúfolt a tananyag, sok olyan dolgot követelnek tőle, aminek soha nem veszi a hasznát az életben? A tanár, aki időhiány és az anyagzsúfoltság miatt átugrik egy-egy leckét, vagy felületesen adja csak át?
Kell a változás, ehhez pedig komoly összefogásra van szükség. A teljes tanügyi rendszer átalakítását az iskolákban kellene kezdeni, és itt lehet nagy szerepe a tanárnak. De el lehetne gondolkodni a differenciált érettségin is. Hátha jobbak lennének az eredmények.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb