Kezükbe vették az irányítást

46

Áprilisban alakult meg Csíkszeredában a Magyar Alkotók Romániai Szervezete (MARS) élén a fiatal, de tettre kész Kiss Rékával, aki jelenleg a Nagy István Művészeti Középiskola X. osztályos képzőművészeti szakos diákja. A fiatal, többnyire 14–25 éves korosztályból verbuválódott csapat képzőművészettel, építészettel, divattal, zenével, tánccal, színészettel, sőt minimális szinten még technikával is foglalkozik – tudtuk meg Rékától.

A tizenhat éves csíkszeredai Kiss Réka hívta életre a különböző művészeti területekkel foglalkozó, MARS névre hallgató szervezetet, a képzőművészeti szakos diák célja az, hogy a hasonló érdeklődési körű fiataloknak lehetőséget teremtsen arra, hogy a nyilvánosság előtt is kipróbálják magukat, megtapasztalhatják, milyen felkészülést igényel, szervezési feladatokkal jár egy koncert, kiállítás, illetve egyéb kulturális rendezvény létrehozása és lebonyolítása.

– Az elején huszonöt taggal indultunk, ma már ötvenre duzzadt ez a szám, és volt már kiállítással összekötött koncertünk az Ólommadárban, szabadtéri galériát is berendeztünk a Központi parkban – tudtuk meg.
A fiatal alkotókból álló szervezet egyelőre másfél éves próbaidőre verődött össze, még nincs bejegyezve, eddigi tevékenységük azonban folytatásra biztatja Rékát, aki országos terjeszkedésben gondolkodik.
– Azt szeretnénk, hogy minden Romániában magyarul tanuló művészeti szakos diák tagja lehessen a MARS-nak, már felvettem a kapcsolatot néhány középiskolával, sőt zenekarunkkal, a Frivolous-szal egy Székelyudvarhely–Maros­vásárhely–Kolozsvár–Temesvár–Sepsiszentgyörgy útvonalú turnét is szeretnénk a nyáron összehozni – részletezte az alapító.
A fiatal művészeti szakos diákokból álló MARS csapatának tagjai kitartók, jelenleg azt akarják bebizonyítani, hogy szándékaik komolyak és megállják helyüket a kulturális rendezvények szervezésében.
– Vannak már támogatóink, a Hargita Megyei Kulturális Központnál Ferencz Angéla és Botár László segítettek és néha rendelkezésünkre bocsátanak egy termet, ahol próbálhatunk, jó lenne viszont egy állandó próbaterem, amit gyakrabban használhatunk – tette hozzá Réka.
A MARS a nyári hónapokban több rendezvényre is készül, szeretnének például jelen lenni a városnapok programkínálatában és a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztiválra is el akarnak jutni.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.