Kézművesek válsághelyzetben

Kreativitás a járvány idején

159

A két hónapnyi szükségállapot és az azt követő vészhelyzet a kézműveseket is nehéz helyzet elé állította: kevesebb megrendelés, elmaradó vásárok, az anyagellátásban tapasztalt akadozások mellett nem kis kihívás kreatívan, ugyanakkor a vásárlók igényeit is figyelembe véve alkotni a munka öröméért és a fennmaradásért. Hargita megyei kézműveseket kérdeztünk, milyen hatással van vállalkozásukra a járványhelyzet, hogyan boldogulnak az új kihívásokkal és milyen jövőképet látnak maguk előtt.

Legnépszerűbbek az egymedálos ékszerek

A Gyergyócsomafalván élő és alkotó keramikus házaspár, Bea és Elemér 2006 óta működtetik vállalkozásukat: kerámiából készítenek használati és dísztárgyakat, ékszereket. Családi házuk udvarán épült műhelyükben készülnek a szebbnél szebb alkotások, amelyeket nemcsak a környéken, de távolabbi nagyvárosokban is kedvelnek és vásárolnak. A Szilágyi házaspár távlatokban gondolkodva már jó ideje létrehozta a vállalkozás közösségi oldalát, ahol a vevőkkel egyeztetve felveszik a rendeléseket. Ebben a helyzetben, amikor a vásárok és a személyes érintkezések lehetősége a minimálisra csökkent, helyzetelőnyből indultak az online rendelések felvételével.
– A kezdeti megtorpanás, csendesebb időszak után most már ismét vannak rendeléseink, ha nem is olyan arányban, mint a vírus megjelenése előtt. Van, aki hangsúlyosan azért választ minket, hogy ezáltal támogasson egy helyi kisvállalkozást: a járványhelyzet okozta korlátozások sokakat ráébresztettek arra, hogy mennyi mindent meg lehet vásárolni helyi termelőktől, és hogy ez mekkora hozzáadott értéket jelent a közösség számára – osztotta meg velünk tapasztalatait Szilágyi Beáta keramikus.
A megváltozott életkörülményekhez igazodva új termékek bevezetésével is kísérleteznének a csomafalvi műhelyben: kerámiából készülő társasjátékokat akarnak piacra dobni.
– Az általunk készített termékek – habár használati tárgyak – mégis luxuskategóriába tartoznak: ha valamiről le kell mondani, ezekről és a hasonló dolgokról mondanak le az emberek először. Ezért aggaszt kissé az előrejelzett válság, amelynek velejáróit még nem látjuk. Próbálunk alkalmazkodni a helyzethez, örülünk minden rendelésnek, és igyekszünk eleget tenni a vásárlók elvárásainak – mondta Szilágyi Beáta.
Csiby Beáta egyedi festésű és tervezésű ruhákat, kiegészítőket és lakástextileket készít gyergyó­szent­miklósi műhelyében. A sok év alatt felépített egyéni vállalkozást és az itt készülő, batikolt szépségeket a webshop révén bárhol meg lehet vásárolni, azonban a megrendelőkkel való személyes kapcsolattartás az egyediség megőrzésében fontos szerepet tölt be – hangsúlyozza a textilművész. A szükségállapot idejére állami támogatást igényelt, és bezárta a kis műhelyt, hiszen többnyire esküvőiruha-megrendelései voltak, amelyeket vagy halasztottak vagy visszamondtak.

Csiby Beáta batikolással készíti egyedi termékeit

A Bertyó márkanév tulajdonosa a szükségállapot ideje alatt kertészkedett, online, válságkezelésről szóló tanfolyamokon vett részt és más dizájnerekkel tartotta a kapcsolatot, gondolkodva az újrakezdésről.
– Már vannak előrendelések, nemsokára kinyitom a műhelyt és elkezdek dolgozni, de a több hónapos kiesés és az elnapolt rendelések miatt nem tudom, mikor jövök egyenesbe – mondta Csiby Beáta.
Páll Etelka, a gyergyószent­miklósi Portéka Egyesület vezetője növényi festésű textíliákat készít: a környéken egyedülálló tevékenységet folytató kézműves a gyógynövények gyűjtését, szárítását követően a gyapjú festésével tölti mindennapjait – ezt kiegészítik a vásárok, műhelymunkák, képzések és kiállításokon való részvétel is. A 2020-as idény azonban el sem kezdődött, amikor minden erdélyi és anyaországi rendezvényt lemondtak, a pályázatokat befagyasztották, így a mai napig bizonytalanság övezi a mindennapokat – mondta a kézművesek egyesületének vezetője.
– A nyári táborokkal kapcsolatban sem tudunk semmi biztosat, egyelőre nem látjuk, mikor tudunk kézműves tevékenységet tartani. Reméljük, hogy csak átmeneti ez a leállás, de jelen pillanatban az is kérdéses, hogy szükség van-e a munkánkra, a tudásunkra. Bízom benne, hogy igen, és eljön a folytatás ideje – összegezte tapasztalatait Páll Etelka.

Ékesítő ékszerek
Csíkszeredában és környékén is egyre felkapottabbak a kézzel készített ékszerek, de nemrégiben egy alkalmi cipőt készítő műhely is megjelent a piacon.
Kurkó Tekla, a Poga ékszerek készítője hat éve árusítja a kézzel készített bronz-, fémalapú, üveglencsés és gomb fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket és gyűrűket online felületeken és vásárokon. Elmondása szerint a keresletet az online felületekre feltett reklám és a vásárokon való részvétel hordozza, bár ékszerei egyre népszerűbbek.
– A legkeresettebb az egykarikás medál és a francia kapcsos fülbevaló, a színek közül pedig a mustársárga, piros, illetve a púderszínek közkedveltek – fogalmazott a kézműves, aki azt is elárulta, hogy egyelőre ezüst ékszereket csak rendelésre készít, de a jövőben e téren szeretne bővülni.
A járvány jelentős bevételkiesést eredményezett a vállalkozónak, elmaradtak a kicsengetések, lakodalmak, illetve az év legnagyobb vásárai, de szombaton lesz a pünkösdi vásár az Erőss Zsolt Sportaréna előtt, amelyre nagy izgalommal készül.
Tompos Renáta, az Ékességek ékszerek készítője bár hat éve kézműveskedik, tavaly év végén bővítette csapatát, és idéntől remélte a növekedést, vásárokon is árusította volna ékszereit, ugyanakkor saját rendezvényeket is tervezett, ahol közvetlenebb kapcsolat jöhet létre az alkotó és a vásárló között.
– Bár a vásárok elmaradtak, a keresletet stabilan tudtuk tartani, aminek nagyon örülök – nyilatkozta lapunknak az alkotó.
Elmondta: fa-, bronz-, rose gold alapú üveglencsével és epoxi gyantával készült ékszereit különböző technikákkal alkotja, ezek saját kísérletezéseiből születtek. Az online felületek, webshopok mellett termékeit Marosvásárhelyen egy divatüzletben is árusítja.
– Bízunk a jövőben és saját kreativitásunkban, reméljük, hogy az emberekben még inkább tudatosul a helyi termékek iránti kereslet igénye, s ha így lesz, vállalkozásunk csakis növekedhet – nyilatkozta Tompos Renáta ékszerkészítő.

Szilágyi Beáta keramikus játékgyártásba kezdene

Minőségi bőrcipőket készít
Ruzsa Lehel a cipőgyártásban éli ki kreativitását, folyamatosan fejlődik és tanul, új technikákkal, modellekkel próbálkozik. A Ruzsa Shoes vállalkozás tulajdonosa először ortopédcipők gyártásával foglalkozott, majd új kihívást keresve tavaly áprilisban létrehozta saját vállalkozását és elkezdte az egyéni alkalmi lábbelik készítését.
– Magyarországi mestereimmel dolgoztunk ki saját cipőformákat, a női és a férficipők esetében is 4-5 modellből lehet válogatni, színben és mintában viszont ennél sokkal szélesebb a skála – fejtette ki a cipőkészítő.
Érdekességként elmondta: a férfiaknak egyszerűbb igényeik vannak és sokkal hamarabb választanak modellt és színeket, a nőknek azonban megvannak a saját elképzeléseik és általában párosítani szeretnék a cipőt a ruhájukkal, kiegészítőikkel, sokkal merészebbek, igényesebbek, ami kihívást jelent számára, természetesen pozitív értelemben.
A kereslet egyébként a tavaszi hónapokban csökkent, tavaly 40 pár cipőt, idén pedig 25 pár cipőt már legyártott a kézműves, reméli, ez a szám csak növekedni fog. Mint mondta: egy cipő 2-3 hét alatt készül el, mivel megvannak a munkafolyamatok, amiket nem lehet siettetni, egyszerre azonban 3-4 pár cipőt is készít, ha teheti, hogy jobban ki tudja használni az időt.

Népszerűek a minőségi alkalmi cipők

A legnehezebb időszakban állt be a csend
Székelyudvarhelyen márciustól függesztették fel a havi vásárokat, ahol a kézműveseknek lehetőségük volt portékáik értékesítésére. Néhány kézművesnél érdeklődtünk, milyen nehézségekbe ütköztek az elmúlt időszakban, rendezvények, vásárok hiányában hogyan látják a jövőt?!
Gál Tímea Tünde üveg- és porcelánfestőnek a vásárok, illetve a személyes kapcsolatok rettentően hiányoznak, annál is inkább, hiszen ez volt a fő megélhetési forrása.
– Ezt az időszakot senki nem viselte könnyedén, még azok sem, akik megkapták a támogatást, hiszen ebből csak szűkösen vészeltük át ezt a néhány hónapot. Termékeimre – mivel elsősorban a turistákat célozom meg – kereslet egyáltalán nem volt. Egyelőre nem is látom, hogy mikor lesz olyan rendezvény, amikor indulni tudunk – mondta Tünde.
Szikszai Ernő, a SzeklerTshirts székely pólók készítője úgy véli, egy ilyen krízishelyzet sosem jön jókor, de ez tényleg a legrosszabbkor állt elő, ugyanis tavasszal kezdődött volna a szezon.
– Saját termékünket, a SzeklerTshirts székely pólókat elsősorban vásárokon, fesztiválokon, egyéb tömegrendezvényeken értékesítjük. Egy szerencsés karácsonyi vásár, illetve évzárás után marad az embernek annyi tartaléka, amennyiből túléli a holtszezont, ami január elejétől április közepéig tart. Nos, ez így is történt, már szerveztük a húsvéti és egyéb vásárokat, amikor beütött a csend. Megélhetésünket teljes mértékben veszélybe sodorta, ugyanis nem maradt felület, ahol értékesíteni tudtuk volna portékánkat. A direkt marketing híve vagyok, szeretek a vevő szemébe nézni, és megköszönni neki, hogy nálunk vásárolt, az online térben nem nagyon vagyunk jelen. A jövőbeli lehetőség az online értékesítési felületek kialakítása, illetve a bizakodás, hogy helyreáll a világ legalább őszig, és akkor újra vásározhatunk. Addig remélhetőleg megélünk az egyéb, céges, csapat-, illetve egyéni megbízásokból. A vásárok nagyon hiányoznak, anyagi vonatkozásukon túl is, hiszen, mint mondtam, fontosnak tartom a vevőkkel is, a kézműves-kollégákkal is a kapcsolattartást – fogalmazott a handmade pólók készítője.
Nemes Ágnes Orsolya, a Levendula Ház vezetője szerint a Levendula Házat mind negatívan, mind pozitívan befolyásolta a járványos időszak. Negatívumként említette a létfenntartáshoz szükséges anyagiak megszerzését, pozitívumként pedig az újratervezést, az újabb célok kitűzését.
– Az év első három hónapja mindig a legnehezebb, minden kézműves ekkor igyekszik feltölteni a készleteit és készül a soron következő vásárokra, arra, hogy a viszonteladói is elkezdenek majd kicsit többet rendelni. A húsvétra megrendelt kis nyuszik így bedobozolva, felcímkézve maradtak. Mindezek mellett lelkesen készültünk a Szent György Napokra, húsvéti vásárokra stb. Ezek is elmaradtak sajnos – mondja Orsolya. Noha az elmúlt periódusban a legfontosabb volt az embereknek az éléskamrájuk feltöltése, ennek ellenére Orsolya meglepődve tapasztalta, hogy a kézzel készített termékek iránt is volt, van kereslet.
Hisznek abban, hogy mindennek értelme és rendeltetése van, bíznak abban, hogy megfelelő hozzáállással pozitív hozadéka lesz a mostani állapotnak.

Gál Tímea Tünde üvegfestőnek a személyes kapcsolatok hiányoznak

– Az itthon eltöltött időszakban nagyon kellett a mérlegelés, sok-sok kérdés felmerült bennünk. Elsősorban az, hogy van-e létjogosultságunk? A választ nap mint nap megkapjuk online vásárlóinktól, ezért rendkívül hálásak vagyunk, hiszen a nehéz időkben is tartják bennünk a lelket. Másrészt felelősek vagyunk a kollégákért, a kis műhelyünkért és az ültetvényért. Előkerültek olyan lehetőségek, amelyeket eddig a rohanós hétköznapokban mellőztünk, jogtalanul. A vásárok idején online felületeinken is kialakult az élet, de valahogy nem szántunk rá időt, hogy ezzel minőségileg is foglalkozzunk. Most pedig egyetlen lehetőség az online értékesítés volt, és elkezdtünk erre koncentrálni. Lassan-lassan minden viszonteladónk megnyitja ajtaját, kisebb vásárok jönnek, reménykedünk, hogy elindul a turizmus is, ezek mind-mind új lehetőségek a Levendula Háznak – mondja Orsolya. Szerinte is fontos helyszín a vásár, ahol a kézművesnek lehetősége nyílik megmutatni, elmondani a vásárlónak, miért is értékes az ő portékája.
– Az évek során az idegenekből visszajáró klienseink lettek, a visszajáró kliensekkel pedig kialakult egy kölcsönös bizalmi viszony is. A szemtől szemben való találkozás nagyon jó lehetőség a visszajelzésekre, arra, hogy a vevő elmondhassa véleményét az általad készített termékről, így a fejlődés is garantált.
Kerekes Csilla, a polgármesteri hivatal szervezési osztályának részéről elmondta, első lépésként az online felületet teremtették meg a polgármesteri hivatal honlapján a vásárosoknak, ami ugyan nem webshopként működik, de a kézműves termelők minden elérhetőségét, termékét megtalálja itt az érdeklődő. Múlt héten körvonalazódott, hogy lehetőség nyílik rá a városi piacon újranyitni a havi vásárt, tehát ideiglenesen áthelyezik ide június utolsó szombatjától, 27-től kezdődően – tájékoztatta lapunkat Kerekes Csilla.

Boncina-Székely Szidónia
Barabás Emőke
Nagyálmos Ildikó

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.