Kézikönyv hitüket gyakorlóknak

48

csangoGyönyörű archaikus imádságokat, énekeket tartalmazó kis füzet jelent meg nemrégiben a csíkszeredai székhelyű Hargita Megyei Kulturális Központ és a pusztinai Szent István Egyesület közös kiadásában. A kiadvány ima- és énekszövegeit Pusztina szülöttje, Nyisztor Tinka néprajzkutató gyűjtötte egybe, valamennyi szöveg a nagyböjt ünnepkörébe tartozik, illetve az elhalálozáshoz, temetéshez kötődő népszokásokhoz kapcsolódik. A veretes szövegeket Ádám Gyula kifejező fotói teszik hangsúlyosabbá.

Nyisztor Tinka elöljáróban leszögezte, nem néprajzi kiadványról van szó, néprajzosként ilyent nem adna ki a kezéből. De imacsoport-vezetőként fontosnak tartotta, hogy azokat az imákat, énekeket, amelyeket a faluban nagyon sokan ismernek, s amelyeket a nagyböjti ájtatosságok, illetve a minden pénteken megtartott irgalmasság órája, no meg a halottasháznál tartott virrasztókban minden alkalommal elmondanak, énekelnek összegyűjtse. A hivatalos liturgia által megkövetelt szövegeket is ismerik, imakönyveik és énekes könyveik is vannak, de a faluban jobban ragaszkodnak ahhoz, amit a szülők, nagyszülők imádkoztak, énekeltek. Szeretik a faluban ezeket az imákat, ezeket az énekeket – mondja Nyisztor Tinka, hozzáfűzve, hogy eddig gépelt, számítógépen szerkesztett és nyomtatott, ívpapír méretű lapokról olvasták a szöveget, most e kis, kézbe illő kiadvány megkönnyíti az olvasást, az imádkozók szeretik, simogatják, magukénak érzik.
Ádám Gyula fotóművész megjegyezte, hogy a kötetecskébe foglalt szövegeket ő is megismerte már a múlt század nyolcvanas éveiben, még akkor is használatban voltak, sőt, működtek még az úgynevezett illegális kántorok, akik magyarul vezették a különböző – nem a pap részvételével zajló – imaalkalmakat. Jelen kötet készítésének körülményeiről szólva elmondta, hogy eleve nagyobb betűkkel szedték a szöveget, hogy a gyengülő látású idősek is könnyedén elolvashassák. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a pusztinai idősektől kapott visszajelzések már a szerkesztés, tördelés, a képanyag válogatása folyamatában segítették munkáját. A kötetben látható képek 1985–2014 között készültek.
A kiadvánnyal a csíkszeredai közönség szombaton ismerkedhet meg: a Csángó Napok rendezvénysorozat részeként du. 5 órai kezdettel a kulturális központ pincetermében mutatják be a Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei című kiadványt, az eseményen közreműködnek a Pusztinai Hagyományőrzők és a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai. A könyvbemutató meghívottja Pozsony Ferenc néprajzkutató. Az est programja csángó táncházzal folytatódik Ségercz Ferenccel, a Csíkszeredai Gyermekek Háza Serke táncosaival és a Borsika tánccsoporttal.
Másnap, vasárnap fél tíztől a Millenniumi-templomban a moldvai csángókért szól a harang, a szentmisén az ünnepi hangulat megteremtéséhez a Pusztinai Hagyományőrzők járulnak hozzá.

Sarány István

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek