Kezdődik Gyergyószentmiklós ünnepe

Szent Miklósra várva

86

Gasztronómia, képzőművészet, színház, irodalom, zene, sport, hagyományőrzés, közösségépítés, ünnep – kulcsszavakban így foglalták össze a Szent Miklós Napok rendezvénysorozatát a szervezők. A városnapok programjai holnap kezdődnek, s vasárnap estig ünnepel Gyergyószentmiklós.

Szent Miklós püspök előtt tiszteleg a város. Indul a hacacáré Fotó: Lázár Hajnal / Archív

A gyermekek által leginkább várt programokkal rajtol idén a Szent Miklós Napok, ugyanis holnap érkezik a város főtéri színpadára a kedves nagyszakállú öregúr, aki az előző évhez hasonlóan tűzijátékot ajándékoz az ünneplőknek. Szent Miklós püspök érkezése előtt már számba veszik a Seregszemlén a város szervezeteit, intézményeit, amelyek képviselőitől ezúttal is látványos bemutatkozást várnak a szervezők. Holnap este a lakosok döntése nyomán a Kowalsky meg a Vega zenekar lép majd fel.
Csütörtökön a Szent Miklós-templom búcsúját tartják, a város névadójára emlékezve, az ünnepi szónok Fazakas Zoltán Márton premontrei apát. Pénteken dísztanácsülést tartanak, ahol Pro Urbe díjat és díszpolgári címet adnak át. Mindkét napon könyvbemutatókra, kiállításmegnyitókra is sor kerül, és színházi előadások is szórakoztatják az érdeklődőket, esténként pedig koncertek, bulik lesznek több helyszínen.
Szombaton a népszerű, immár kilencedik Kárpát-medencei Disznótoros Fesztiválra várják az érdeklődőket. A sétálóutcában kapnak helyet idén is a versenybe benevező csapatok, a helyszínen főzött ételek mellett pedig megtartják a hagyományos eljárással készített húsipari termékek versenyét, valamint a kocsonyamustrát is. Idén ismét lesz forraltbor-készítő verseny is. A főzőversenyek ideje alatt a Zsibongóban számos kézműves-foglalkozással, játékkal, arcfestéssel várják a gyerekeket. Azok, akik még bírják szusszal, táncházban folytathatják a mulatságot, a talpalávalót a Cika és a Barátos zenekarok biztosítják.
Vasárnap délelőtt a Rozmaring vendéglőben Gasztronómiai fórum lesz, amelyen előadást tart többek között Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere és Ferenczi István, a budapesti Danubius szálló konyhafőnöke, Venesz-díjas mesterszakács is. Este a már hagyománnyá vált jégkarnevált szervezik meg a műjégpályán, majd a No Sugar koncertje következik a művelődési házban.
A városnapok ideje alatt sokféle sportesemény is lesz: idén is megméretnek az ifjú jégkorongozók, kézilabdázók és floorball-játékosok, de nem marad el a sakk és az asztalitenisz sem. Újdonságnak számít a Sportgála, amelyet először szerveznek meg azért, hogy a város kiemelkedő eredményt elért sportolóit díjazzák.
A Szent Miklós Napok rendezvényei miatt több helyen lesz útlezárás, forgalomkorlátozás is a következő napokban. Mától csütörtök délig lezárják a Szabadság térnek a polgármesteri hivatal és a volt mozi épülete közötti útszakaszát, holnap délután pedig a főtérre egyáltalán nem lehet majd autóval behajtani. Csütörtökön a körmenet ideje alatt ismét forgalomkorlátozás lesz a városközpontban. A Miron Cristea utca lakóit arra kérik a szervezők, hogy pénteken és szombaton ne parkolják járműveiket az utcában.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek