Kezdődik Csíkszeredában a tavaszi nagytakarítás

Lomtalanítással egybekötve, DEEe-től különválasztva

127

A hétfőn kezdődő általános tavaszi nagytakarítást összevonják a lomtalanítással, de az elektromoshulladék-gyűjtést csak a takarítást követő héten szervezik meg Csíkszeredában. Az Eco-Csík Kft. hulladékgazdálkodó szolgáltatási területén, vidéken április 2–12. között szervezik a lomtalanítást, és falvakon az elektromos hulladékot is ekkor gyűjtik.

Tavaszi takarítás a központi parkban. Megtisztul a város Fotó: Eco Csik / Facebook

Az utóbbi években megszokotthoz képest változás történik Csíkszeredában a tavaszi nagytakarítást és a lomtalanítást illetően: idén a két programot egy időben szervezi a polgármesteri hivatal. Az elektromos hulladékok (DEEE) gyűjtése azonban csak az ezt követő időszakban valósul meg.

Háromhetes városszépítés
A háromhetes általános tavaszi nagytakarítást hétfőn, március 25-én indítja Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat. Ez idő alatt – mint közleményében fogalmaz a városháza – „elvégzik a fák metszését, a közterületi zöldövezetek karbantartását, az esővízcsatornák kitisztítását is, emellett az utcabútorzatok (padok, szemetesek, védőkertek) és a játszóterek javítására, a forgalmi táblák cseréjére és esetenkénti újrafestésére is sor kerül”. A városvezetés kéri a lakosságot, hogy a lakóházaik, tömbházaik környékén lévő zöldövezetekben szervezzék meg a takarítást, és a szerves hulladékot a szeméttárolók mellett helyezzék el.
A nagytakarítással a lomtalanítás időszaka is kinyúlik. Így a heti hulladékszállítási napokon is elviszik a lomtalanításra szánt hulladékot, de a városháza arra kéri a lakosokat, hogy lehetőleg a nagytakarítás program szerinti napjára helyezzék ki ezeket a hulladéktárolókhoz, vagy magánházak esetében a kapu elé.
Szőke Domokos alpolgármester lapunk kérdésére megjegyezte: a garázstulajdonoknak érdemes élniük a lomtalanítás lehetőségével, ez az időszak ugyanis jó alkalmat biztosíthat a lebontás előtt álló garázsokban esetlegesen felgyűlt kacattól való megszabadulásra.
A városháza közleményében arra kéri ugyanakkor az autótulajdonosokat, hogy a takarítás napján ne parkoljanak a gépkocsijukkal a helyszínen. A takarítást akadályozó autókat ugyanis elszállítják, és az eltávolításért 150 lejt, a tárolásért pedig minden egyes napért további 50-50 lejt kell fizetniük a visszaigénylőknek. A szóban forgó autókat egyébként a városi kertészet Jókai Mór utcai székhelyére szállítják – tudtuk meg.

A háztartási gépekkel érdemes kivárni
A SLC Egyesület szervezésében és az Eco-Csík Kft. partnerségében a DEEE-gyűjtés Csíkszeredában a takarítás utáni héten, április 12–18. között esedékes, és mivel a háztartási gépekért 10, illetve 20 lejes ajándékutalványban részesülnek a lakók, ezért érdemes kivárniuk ezeknek a leadásával. Aki mégis hamarabb szabadulna tőlük, természetesen már a lomtalanításkor kihelyezheti őket. A nagyobb háztartási gépek esetében igényelhetik a háztól való elszállítást is a 0800–444800 vagy a 0741–233257 telefonszámon.
A tavaszi nagytakarítás hét­köznapoknént 13 és 20 óra között, szombatokon pedig 9 és 17 óra között zajlik. A városszépítő akció hétfőn a Müller László utcával és a Gyermek sétány tisztává tevésével kezdődik, másnap a Pacsirta és a Suta sétánnyal folytatódik. Hétfőtől kezdve 15. oldalunkon minden nap közöljük a nagytakarítás aktuális helyszíneit.

Vidéken nincs változás
Az Eco-Csík szolgáltatási területéhez tartozó falvakon április 2–12. között párhuzamosan szervezik a lomtalanítást és a DEEE-gyűjtést.
Április 2-án, kedden Csíkszent­simonban és Csíkpál­falva községben nyitnak, másnap Lövétén folytatják, 4-én Csíkszentmártonban és Madéfalván, 5-én Csíkszent­györgyön és Csíkcsicsóban gyűjtik össze a fölöslegessé vált kacatokat. A közvetkező héten hétfőn Tusnád és Csíkszentmihály a soros, 9-én Csíkkozmás, 10-én Kászon község és Csíkszentimre, 11-én Csíkszentkirály és Csíkrákos következik. A vidéki lomtalanítás 12-én Csíkszentléleken zárul.
A lomtalanítás során bútordarabokat, elektronikai cikkeket, háztartási gépeket, újrahasznosítható hulladékokat szállítanak el ingyen. Építkezésből és ipari termelésből származó, valamint veszélyes hulladékot ugyanakkor nem gyűjtenek be.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek