Kezdődik az őszi ülésszak

Korodi és Tánczos egy sor törvényjavaslattal készül

54

Egy sor törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az őszi parlamenti ülésszak során – jelentette be közös csíkszeredai sajtótájékoztatóján Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor. Többek közt javasolni fogják, hogy az erdei gyümölcsöt felvásárló nagykereskedők kizárólag az erdőtulajdonosoktól vehessék meg az árut.

Korodi Attila és Tánczos Barna. Új tervek Fotó: László F. Csaba / archív

Tánczos Barna elmondta: elképzésük szerint továbbra is ugyanazok a személyek szedhetnék az erdei gyümölcsöt, mint eddig, de csak az erdőtulajdonos – leggyakrabban a közbirtokosságok – engedélyével adhatnák el. A cél, hogy a nagybani kereskedők ne tehessenek szert őket meg nem illető profitra. A javaslat nem tiltaná, hogy bárki saját használatra gombát szedjen, a törvénymódosító javaslat kizárólag a nagy begyűjtő­központokra vonatkozna. Sőt a kiskereskedőkre sem vonatkozna, akik megélhetésükért eladnak néhány kiló áfonyát. A szenátor kifejtette: lehetetlen betartatni azt a korábbi előírást, miszerint a gombaszedők kérjenek írásos engedélyt, ezért javasolják, hogy az erdei gyümölcsöket nagy tételben forgalmazó kereskedőket kötelezzék arra, hogy csak jogszerűen begyűjtött erdei gyümölcsöt vásároljanak fel.
Korodi Attila parlamenti képviselő bejelentette: javasolni fogják, hogy a 12 legszegényebb megyét felzárkóztató támogatási program jöjjön létre, amely nem az infrastruktúra fejlesztéséről szól – mert erre vannak más források is –, hanem a gazdaságélénkítésről, a helyi kis- és középvállalkozások fejlesztéséről. Újságírói kérdésre elmondta, a 12 legszegényebb megye között van Hargita és Kovászna megye is, de idetartoznak az észak-moldvai és a délnyugat-havasalföldi megyék is.
A képviselő ugyanakkor arról is beszélt, dolgoznak azon, hogy a román nyelv oktatását az elemi iskolában szaktanárok kezébe adó kormányrendeletet módosítsák, de jelenleg még mindig ott tartanak, hogy a miniszter álláspontja ellentétes azzal, amit a magyar pedagógusszakma szeretne. A jövő héten azonban átalakulhat a kormány, ekkor esély nyílhat az ügy rendezésére.
– Nyomatékosan elmondtunk, hogy akkor fogunk a kormánnyal együttműködni, ha ezt a kérdést a kormány „visszarendezi”, hiszen egy évek óta letisztult oktatási kérdést nyitott újra, amelyben a román politikai pártok nem feszültek egymásnak. Mindenki elismerte, hogy a román nyelvet hogyan kell oktatni, ráadásul ennek hatékonysága a második és negyedik osztályos tanulók teszteredményein már látszik – nyilatkozta a képviselő.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek