Kezdődik az F1-szezon

56

A szabadedzésekkel kezdődött el az idei Forma–1-es világbajnoki szezon, az első futamot vasárnap Melbourne-ben rendezik. Az idény legnagyobb változását kétségkívül az időmérő új lebonyolítási rendszere jelenti.

A hagyományokhoz híven az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik a Forma–1-es világbajnokság, az idei sorozat első futamát vasárnap Melbourne-ben tartják. Noha a téli tesztek során a Mercedes csapat vezetőjük bevallása szerint mindössze 75%-os teljesítménnyel engedte autóikat körözni a valenciai pályán, a világbajnoki címvédőnél nincs aggodalom arra, hogy a spanyolországi tesztelések során a Ferrari többször is jobb időket teljesített, mint a németek. A szakportálok szerint a Mercedes idén is a legesélyesebb a világbajnoki címre, ám az olasz csapat autóinak erőforrása jóval erősebb a tavalyinál és sokkal közelebb állnak a németekhez, mind ahogyan az a tesztek során kiderült.Idéntől változik az időmérő lebonyolítása, a kvalifikáció ugyanúgy három részre lesz osztva, mint az elmúlt években, de más lesz a kieséses rendszer, és egyben a rajtsorrend kialakítása. A Q1 – azaz az időmérő első része – 16 perces lesz, ez alatt minden autó a pályán köröz. A 7. kör végén az a pilóta, amelyik az addig elért legjobb ideje alapján is az utolsó, kiesik a kvalifikációból, ezután másfél percenként ugyanilyen módon újra kiesik, aki a még versenyben lévők közül utolsó a tabellán. Amikor a 16 perc letelik, még mindenki befejezheti a már időben megkezdett körét, és az utána kialakult végleges rangsor szerint esik ki a még versenyben lévők közül az utolsó, azaz az abszolút tabella 16. helyezettje.
A kvalifikáció második körében – amely 15 perces – a 6. perc letelte után kezdődik a kiesés, és továbbra is másfél percenként esik ki az utolsó, majd a 15 perc letelte után megkezdett körök alapján kiesik a leggyengébb idővel rendelkező pilóta. Akárcsak a Q1-ben, a Q2-ben is heten esnek ki, a Q3-ba a korábbiakkal ellentétben nem 10, hanem csak 8 pilóta jut tovább. A kvalifikáció harmadik köre 14 perces, hasonlóan zajlik az előző két körhöz, itt az 5. perc letelte után esik ki a leggyengébb pilóta, majd másfél percenként a leggyengébb kört teljesítő versenyző hagyja el a pályát. Az utolsó másfél percben már csak ketten harcolnak a pole pozícióért, ők ugyanúgy befejezhetik a 14. perc letelte előtt megkezdett köreiket, mint a Q1-ben és a Q2-ben, a végső rangsor azután alakul ki. A gumik használatára vonatkozó szabály nem változott, vagyis a Q3 résztvevőinek azzal a szettel kell rajtolniuk, amellyel a Q2-ben a legjobb körüket futották – feltéve, hogy azok nem esőgumik voltak, és a verseny startjakor sem esik.
Az Ausztrál Nagydíj időmérőjét holnap 8, a futamot vasárnap 7 órától rendezik, mindkét eseményt élőben adja a Digi Sport.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek