péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Kezdődik a vezetékrendszer felújítása, bővítése

A szennyvíztisztító állomás már közel áll a megvalósításhoz, elkezdődött a meglévő vizes közműhálózat felújítása és bővítése is, és remélhetőleg – a módosított kiírás után – az ivóvízkezelő állomás korszerűsítésére is kivitelezőt találnak. A bányaváros „szinte nulláról való újjáépítése” ezzel fontos fejezetéhez ért.

A derítőállomáson dolgoznak. Tiszta vizet öntenek a pohárba fotó: Kovács Hont Imre

Látványos munka folyik a balánbányai szennyvíztisztító állomásnál: a régi, elbontott épület helyett már áll az új, és a keverőmedencék kivitelezése is előrehaladott állapotban van. Gheorghe Iojiban polgármester elmondása szerint 75 százaléknál tart a megvalósítás. Ez egyébként a szebb napokat is megélt város vizes közműrendszereinek felújítását és bővítését szolgáló mintegy 13,5 millió lejes projekt egyik tételét képezi: külön szerződést kötöttek 3,5 millió lej értékben a szennyvíztisztító korszerűsítésére, egy másik tétel az ivóvízkezelő állomás fejlesztése (közel 2 millió lej), szintén külön tétel a két hálózat vezetékrendszerének felújítása és bővítése. Utóbbira 5,9 millió lej értékben írták alá a kivitelezési szerződést tavaly decemberben, kétéves futamidővel.
– A vezetékrendszer felújítását és bővítését végző cég tavasz óta dolgozhatna, de hátráltatta őket az időjárás. Létrehozták az építőtelepet, és bizonyos szakaszon felszedték a járda térkövét, ez alá ássák ugyanis a vezetékeket. A vízház felújításával még nem állunk jól, a korábbi közbeszerzések sikertelennek bizonyultak. Az építkezési szektorban jegyzett minimálbér-növekedések miatt kissé megugrik a becsült érték, és ennek szellemében írjuk ki a következő licitet. Reméljük, így már lesz jelentkező – nyilatkozta lapunknak Gheorghe Iojiban polgármester.
Kovács Róbert városmenedzser hangsúlyozta: a projekt egyik fő hozadéka, hogy a mellékutcákban lakók – vagyis a város legrégebbi lakói – is rácsatlakozhatnak ezáltal a vizes közműrendszerekre.
Balánbánya – mint arról többször beszámoltunk – évekkel ezelőtt botrányos körülmények között szakított a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulással, veszélybe sodorva a Harvíz korábbi óriásprojektjét. Mint Kovács Róbert említette: az akkori városi tanácsosok némelyikének felháborító hozzáállása késztetett többeket is arra, hogy lecseréljék azt a testületet. Bár ez sikerült, az új városvezetés bármennyire is szeretne ismét csatlakozni a társuláshoz, nemleges válaszokba ütközik. Ezért a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) pályáztak, és 11,59 millió lej értékben vissza nem térítendő támogatást nyertek. További 2 millió lejre szükségük van a nem elszámolható költségek (például esővíz-elvezető rendszer) fedezésére, és bíznak benne, hogy a megyei tanács ígéretéhez híven 1 millió lejjel támogatni fogja a várost.
– Nagy szükségünk van arra, hogy ez a projekt sikerrel záruljon, mert új lendületet adhat. Balánbánya a „szélsőségek” városa: a bánya működése idején nagyon jó volt itt az élet, a bezárás után pedig hirtelen nagyon rossz lett. De átmenet nem volt. Most szinte nulláról próbáljuk újjáépíteni az infrastruktúrát, az alapoktól kell kezdenünk mindent. Mégis bizakodunk, mert a trend megfordult: ma már többen érdeklődnek lakás iránt Balánbányán, mint ahányan eladnák a sajátjukat – mondta Gheorghe Iojiban.
Mint rámutatott: a fokozódó érdeklődésnek az adott szárnyakat, hogy aszfalttal fogják borítani a Kovácspéteren át Gyergyószentmiklósig vezető megyei utat.
– Ez új lehetőségeket nyit számunkra, mert nem leszünk már zsáktelepülés. Máris öt-hat befektető érdeklődik a lepusztult tömbházak iránt, amelyeket turisztikailag szeretnének értékesíteni.
A polgármester és a városmenedzser arra is rámutatott: a bányabezárások után elköltözött lakosság zöme most éri el a nyugdíjkorhatárt, és többekben megfogalmazódott a hazaköltözés gondolata. Az infrastrukturális beruházások az ő elhatározásukat is megerősíthetik.

 

További beruházások

Az életminőség javítását szolgálja az a lakónegyedi műfüves sportpálya is, amelyet heteken belül adnak át a lakosságnak. Korábbi kazánház elbontása után körbekerített labdarúgó- és kosárlabdapályát alakítottak ki saját költségen, és tulajdonképpen már csak a kettő különválasztása van hátra. A pályát éjszakára zárni fogják. Folyamatban van ugyanakkor hat tömbház EU-s pénzekből történő hőszigetelése tervezésének leszerződése. Az 1 millió euró értékű projekt kivitelezése várhatóan tavasszal kezdődhet. Kovács Róberttől megtudtuk: a lakószövetségekkel rendelkező összes tömbház nyert a kiíráson, és azt is remélik a projekttől, hogy a többi lakóközösséget is önszerveződésre sarkallja. Balánbányán ugyanis 69 tömbház van, így tennivaló még bőven akad. A városközpont ugyanakkor megszépülten várja a lakókat, látogatókat: rendezték a központi parkot, és felújították a művelődési házat, valamint annak környékét.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb