Kezdődik a vészhelyzet

Szükségállapot – Vége

87

Mától kezdve vészhelyzet váltja a szükségállapotot. A koronavírus-járvány miatt alakult országos vészhelyzeti operatív törzs vezetését pedig a kormányfő veszi át – jelentette be a tegnapi kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

A miniszterelnök közölte: az országos vészhelyzeti operatív törzs intézkedései kötelező érvényűek lesznek. Orban szerint azért van szükség arra, hogy ő maga vezesse a testületet, hogy nagyobb tekintélyt adjon neki, ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004-ben kiadott 21-es számú sürgősségi kormányrendeletet. Megerősítette: az operatív törzs mától kihirdeti a veszélyhelyzetet, amely a tegnap éjfélkor véget érő rendkívüli állapotot váltja fel, lehetővé téve, hogy a hatóságok meghozzanak minden szükséges intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A kormányfő azokat az aggályokat próbálta eloszlatni, amelyek szerint mától a hatóságoknak három napig semmilyen jogalapjuk nem lesz arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést a fertőzésveszély csökkentése érdekében. A veszélyhelyzet idején bevezetendő konkrét óvintézkedéseket tartalmazó – a parlament által sürgősségi eljárással szerdán megszavazott – törvény ugyanis leghamarabb hétfőn lép hatályba, márpedig az alkotmány szerint a polgárok szabadságjogai csak törvénnyel korlátozhatók.
A média szerint hiába hirdetnek tehát péntektől veszélyhelyzetet az országban, ha a hatóságok – legalábbis a hétvégén – semmilyen módon nem léphetnek fel a kijárási korlátozások eltörlését türelmetlenül váró állampolgárok féken tartása érdekében.
A miniszterelnök azt ígérte, hogy a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló sürgősségi kormányrendelet módosításánál figyelembe veszik az alkotmánybíróság szerdai – később, az indoklás közzétételekor hatályba lépő – határozatát, amely szerint az operatív törzs nem korlátozhatja az alkotmányos szabadságjogokat.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.