Kezdődik a síidény: Csak kiadós havazás és hideg legyen

73

Hamarosan megyeszerte megnyílnak a sípályák, a hóágyúkat szinte mindenhol bevetették, a kedvező időjárásra várva. Már csak kiadósabb havazásra és nagyobb hidegre van szükség. Hargitafürdőn egy-két héten belül, a Madarasi-Hargitán tíz nap múlva tervezik a nyitást, de legkésőbb a téli vakáció kezdetéig mindenhol elkezdődik a síszezon. Körüljártuk, Hargita megyében hogyan készülnek a sípályák üzemeltetői a szezonra, milyen újdonságokra számíthatnak a téli sportok kedvelői.

A Madarasi-Hargitán már hóágyúznak                                           Fotó: Madarasi Hargita Síközpont / Facebook

Hargitafürdőn már mindhárom sípályán, a Csipikén, a Miklóson és a Kossuthon is működnek a hóágyúk. Összesen 18 hóágyút működtetnek a pályákon. A biatlon-pályát már aktívan használják, ottjártunkkor Tófalvi Éva edzést tartott a csapatának. Ha az időjárási viszonyok engedik, a három sípályát egy-két héten belül használatba vehetik az odalátogatók. A Csipike-pálya mellett idén is lehet majd felszerelést kölcsönözni. A sízés mellett jégpálya, hószánozás és hópánkó is elérhető lesz a látogatók számára. A pályák reggel 10 órától délután 17 óráig tartanak nyitva, kivéve a Csipike-pályát, ott ugyanis este is lehet majd síelni: reggel 7 órától este 21 óráig tartanak majd nyitva. Több téli eseménynek is otthont ad Hargitafürdő: decemberben itt rendezik az Országos Felnőtt és Ifjúsági bajnokságot, januárban lesz a Hargita-kupa, a sífutás országos bajnokság és az országos biatlonbajnokság is.

Népszerűek a hargitafürdői szálláshelyek
Mint Kristály Pétertől, a Balu Resort tulajdonosától megtudtuk a Hargitafürdőn található szálláshelyek nagyjából már mind le vannak foglalva egészen februárig.
− Helyi vendégeink nem igazán vannak. A vendégek 99 százaléka más romániai nagyvárosokból érkezik és tölti el szabadságát itt nálunk a Hargitán – emelte ki Kristály Péter.
A Gyimesfelsőlokon található SkiGyimes sípályáján is működésbe helyezték már a hóágyúkat. A pálya munkatársai nem tudtak még pontos információkkal ellátni a pálya működéséről, de az érdeklődők a nyitvatartásról és a jegyek áráról pontos adatokat kapnak a www.skigyimes.ro oldalon.

Jövő szombaton megnyitják a Madarasi-Hargita sípályáit
A homoródfürdői Lobogó sípálya üzemeltetői felkészültek a szezonra, jelenleg is működnek a hóágyúk, viszont ahhoz, hogy megnyissák a pályát, stabilan hidegre és havazásra van szükség. Mivel teljesen időjárásfüggő és legalább egy hét kell ahhoz, hogy elkészítsék a sípálya alaprétegét, ezért a nyitás pontos dátumát még nem tudják megmondani – válaszolta megkeresésünkre Görgicze Sándor ügyvezető. A homoródfürdői sípálya 450 méteres, s akárcsak az elmúlt években, a környéken egyedüli sípályaként este 9 óráig üzemel, hétköznap 13 órától este 9-ig, hétvégén 10 órától este 9 óráig tart nyitva. A kivilágított pályán csákányos felvonó működik, a jegy, bérlet ára nem emelkedik idén – mondta el az ügyvezető.
A Madarasi-Hargita Síköz­pontnál néhány napja beindították a hóágyúkat, folyamatosan gyártják a havat, mivel még csak néhány centis hó hullott a Hargitán. Ugyan szerdán, december 11-én már beüzemelik a Súgót és a Meseerdő gyerekpályát, ahol újdonságként szőnyeges felvonó is működik idéntől, a hivatalos nyitást jövő hétvégére, december 14-re tervezik.
– Jövő szombaton a Kis-Mihály és a Súgó teljes szakaszát megnyitjuk, a felvonókat is beüzemeljük, kivéve a Csillagösvény és Nagy-Mihály szakaszon. Folyamatos információkat nyújtunk a Facebook-oldalunkon, illetve a honlapon, de kamerákon is lehet követni a hóhelyzetet. A síkölcsönző a Bagolykő Panzió sikeres pályázatának köszönhetően teljesen megújult felszerelésbázissal – lécekkel, bakancsokkal – várja a téli sportok kedvelőit, ugyanakkor a túrasí teljes felszerelésének – bakancs, túraléc és fókabőr – kölcsönzésére is van idéntől lehetőség – mondta megkeresésünkre Ruszuly Emese, a Madarasi-Hargita Síközpont munkatársa. Akárcsak az előző években, ebben a szezonban is a Jómadár Síiskola oktatói adják át a tudást a gyerekeknek, ugyanakkor a hegyimentő csapat is teljes szezonban teljesít pályaszolgálatot.

Gyergyószentmiklós környékén is felkészültek
A hűvösebb időjárás és az első havazás beköszöntével Gyergyó­szent­miklós környékén is elkezdődött a sípályák üzembe helyezése, hogy egy kiadósabb havazás után fogadni tudják e téli sport szerelmeseit.
– Remélhetőleg a téli vakáció kezdetére meg tud nyílni a sípálya, mi már készülünk, működnek a hóágyúk és várjuk a nekünk megfelelő időjárást – mondta Jenei Hajnalka, a Borszéki Reménység Síközpont adminisztrátora. Az üdülőváros sípályáján idén némi változás lesz majd az árak tekintetében, erre vonatkozóan az elkövetkező napokban egyeztetnek a helyi önkormányzat illetékeseivel.
A borszéki Reménység Sí­központban 3 pálya várja a sízni vágyókat: a közepes nehézségű Reménység 680 méter hosszú, 142 méteres szintkülönbséggel, míg a két könnyű pálya, a Prücsök és a Verőfény 814, illetve 726 méter hosszúságban használható.
A Bucsin-tetőn lévő Havas Bucsin sípályán is készülődnek az idény kezdetére: szeretnék a már hagyományossá vált karácsony másodnapján történő nyitáshoz tartani magukat. Ezen a pályán nem ágyúznak, csak természetes hó áll rendelkezésükre, ezért működésük még inkább függ az időjárástól.
Mészáros Márta, a Havas Bucsin adminisztrátora elmondta: idén szeretnék legalább egy nappal meghosszabbítani a nyitvatartást, így csütörtöktől hétfőig állnak majd a vendégek rendelkezésére, de igény esetén ez még egy nappal hosszabbodhat. A pályán biztosított a hegyimentők általi síoktatás.
A Bogdán Sí- és Szabadidőközpontban még két hóágyút vásároltak a meglévők mellé és a parkolót is kibővítették a még jobb működés érdekében. Székely Béla tulajdonos elmondta: december 26-ra tervezik a nyitást, amennyiben megfelelőek lesznek az időjárási feltételek. A tervek szerint a vakáció és az ünnepek ideje alatt mindennap várják majd a vendégeket.
A gyergyócsomafalvi Veres­virág sípálya előkészítése is elkezdődött a hóágyúzással. A Hargita Sírégióhoz tartozó pálya – a homoródfürdői Lobogó, valamint a Bucsin-tetőn lévő Havas Bucsin és Bogdan pályák mellett – nem változtat az árakon idén. A pályán előre meghirdetett időpontokban esti sízésre is adódik lehetőség, hétvégenként pedig igény szerint oktatás is zajlik majd. Mind a négy pályán felszerelésbérlésre, oktatásra is adódik lehetőségük a turistáknak, vendégeknek.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek