Kezdődik a ralibajnokság

36

Két hónapos késéssel ugyan, de végre elkezdődik a 2020-as hazai ralibajnokság, a pontvadászat első futamát Argeș megyében rendezik. Akárcsak az elmúlt években, a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros kategóriabajnoki címre hajt, míg a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős megtette a várt lépést, így a rali-2-t elhagyva idén az élmenők között száll harcba a kezdők kategóriájának serlegéért. Ma Câmpulung környékén, holnap a Transzfogarason száguldanak a ralisok.

Mint minden sportágban, úgy az autósportban is versenyek elnapolását eredményezte a koronavírus-járvány, azonban a hétvégén végre elkezdődhet a hazai ralibajnokság. Akárcsak a tavaly, úgy az idén is két csíkszeredai párosnak szoríthatunk, mindketten kategóriabajnoki címre hajtanak, eséllyel.

Csató Roland számára az érettségi élvezett előnyt az idén, a fiatal csíki pilóta számára némileg jól is jött a bajnoki idénykezdés halasztása.

– Túl vagyok rajta, a délelőtt még vizsgáztam, délután pedig már Pitești-en voltam – nyilatkozta tegnap lapunknak Csató. Hozzátette, kihagyják a ma délelőtti hivatalos edzést, mert fontosabb a pályabejárás. – Az első napi szakasz mindenkinek újdonság, azt igyekszünk bejárni, a transzfogarasi szelektíveken tavaly már versenyeztünk, azoknak az itinerét csak le kell ellenőrizzük – mondta Csató, aki hamarabb tudja meg majd az Argeș Ralin elért eredményét, mint az érettségi vizsgájának jegyét.

A transzfogarasi szelektíveken útjavítás zajlott, ez néhol problémát jelenthet, amennyiben esős lesz a holnapi nap.

– A frissen újraaszfaltozott részek csúszósak lesznek, ha nedves lesz az út, rengeteg kátyút betömtek az elmúlt napokban, így az út minősége nem rossz – nyilatkozta a tegnapi pályabejárást követően Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, a két új szelektív nagyon tetszetős.

– Az első része szűk, sok a kanyar, de tempós. A középső részét majdnem padlógázzal lehet teljesíteni, míg az utolsó harmada technikás, szűkebb, mint a lövétei szakasz, sok a bukkanó és az azokat követő beláthatatlan kanyar. Ezen a szakaszon nem lehet hibázni, egy apró rontás is bukást jelenthet – mondta Cseh Vajk Imre.

Az indulók

Noha korábban kétséges volt Dan Gârtofan és Valentin Por­ciș­teanu rajtja az idényt nyitó versenyen, mindkét pilótának sikerült megteremteni a megfelelő anyagi forrásokat az első versenyre. Simone Tempestini versenygépet váltott, idéntől egy Skoda Fabia R5-tel áll rajthoz, a Maior testvérpár, Norbert és Francesca egy Peugeot 208 R2-vel versenyez.

A legnépesebb az elsőkerék-meghajtású autók kategóriája lesz, a Teslovan–Cseh páros mellett még huszonnyolc pilóta verseng az elsőségért. A kezdők kategóriájában a Csató–Csikós kettős mellett még hatan állnak rajthoz, a csíkiaknak öt ellenfelük lesz az N12-es géposztályban.

Az előzetes nevezési listán hetven páros szerepel: négyen előfutók lesznek, negyvenkilencen az országos bajnokságban, négyen a veterán autók pontversenyében, tizenhárman pedig a másodosztályban (Rali-2) száguldanak. Ma a Câmpulung melletti 12,4 kilométeres Godeni nevet viselő szelektívet teljesíti kétszer a mezőny – 17.25, illetve 18.50-től –, holnap pedig a Vidraru-tó gátjától a Capra menedékházig száguldanak a ralisok, az útszakaszon két szelektívet alakítottak ki felfelé és lefelé egyaránt – 27 és 15,1 km, illetve 10,7 és 27 km –, az első versenyző 11.40, 12.20, 14.30 és 14.50-kor rajtol. Az első nap mindkét szakaszt, holnap pedig a Transfogaras-szelektívet (12.20-tól) közvetítik élőben a viadal honlapján (www.raliulargesului.ro) és közösségi oldalán (facebook/raliulargesuluidto).

Kopacz Gyula

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.