Kezdődik a jubileumi idény

A Tomcsa Sándor Színház huszadik évadja

76

Megújult a honlap, van új logó és mobilapplikáció, lesz dráMa Kortárs Színházi Találkozó, de interetnikus színházi fesztivál is Székelyudvarhelyen. Az udvarhelyi teátrum az új évadban többször vendégszerepel majd más városokban, és izgalmas előadásokat állítanak majd színpadra. Természetesen a két évtizedes jubileumot is megünneplik.

Szórólapok hirdetik az évad kínálatát. Bőséges választék Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Minden eddiginél gazdagabb programtervvel vág neki a 2018/2019-es évadnak a Tomcsa Sándor Színház, amely éppen 20 évvel ezelőtt alakult meg.

Ősz, a fesztiválok időszaka
Szeptember 17–23. között vehetünk részt a dráMA Kortárs Színházi Találkozó 10. kiadásán, amelyet október 13–21. között az Interetnikus Színházi Fesztivál követ (9. IFESZT), a romániai kisebbségi színházak, társulatok seregszemléje. November 22–24. között a Tomcsa-napokkal ünnepli a színház a születésnapját, ekkor zárul az arculatfrissítés is, amely folyamat a következő három hónapban még számos újdonságot tartogat a néző számára – ígérik a kulturális intézménynél.

Vendégszereplések
A Tomcsa Sándor Színház társulata több meghívást is kapott az új évadban. Augusztus végén már játszottak Szatmárnémetiben, ahol a Partiumi Magyar Napokon a Lars von Trier filmje alapján készült A főfőnök című előadást mutatták be. Október elején Kisjenőbe (Chișinău) utaznak, ahová Matei Vișniec Mig­ránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk című, Zakariás Zalán által rendezett darabját viszik. A hónap végén Bukarestben is bemutatják a Migránsoookat, az előadás ugyanis meghívást kapott Románia legrangosabb színházi rendezvényére, az Országos Színházi Fesztiválra (FNT).
A Tomcsa Sándor Színház vezetősége arról is tájékoztatott, hogy megyénk másik két színházával is tartalmasabb, szorosabb együttműködésre készülnek, amelynek köszönhetően egyrészt folytatják a sikeres gyermekbérletes előadások cseréjét, ugyanakkor a bérletes produkcióik közé a Csíki Játékszín egyik előadása is bekerült. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat is többször láthatjuk majd Székelyudvarhelyen, de az udvarhelyi társulat is bemutatja sikeres előadásait Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson.

Az évad
Hazai pályán az első nagytermi bemutató a kisebbeknek szól: októberben, az IFESZT-en tartják Galambos Attila A fűszerbanya átka című, Márkó Eszter által rendezett mesejáték premierjét. A következő, a Tomcsa-napok alatt sorra kerülő bemutatóval a színház névadója előtt tiszteleg a társulat: novembertől látható a Tomcsa Sándor Műtét című drámájából Zakariás Zalán rendezésében készült vígjáték. Decemberben újabb vígjáték debütál az udvarhelyi deszkákon: Georges Feydeau Bolha a fülbe című darabját szintén Zakariás Zalán állítja színpadra. Jövő tavasszal Thornton Wilder A mi kis váro­sunk című drámáját rendezi meg Székelyudvarhelyen Vladimir Anton, de a nagytermi darabok mellett több stúdióelőadással, illetve a teátrum keretei közül kilépő produkcióval is készül a társulat. Az évadban ugyanakkor műsoron marad A főfőnök, a Migránsoook, továbbá a Moravetz Levente Nem lesz reggel, Fred! című drámájából készült, Vladimir Anton rendezte előadás, valamint a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábelőadás Aracs Eszter rendezésében, és visszatér a Kató Zsolt rendezte Káosz.
Az új évadra július elejétől kedvezményesen lehetett bérletet váltani, ettől a hónaptól már teljes áron lehet hozzájutni a bérletekhez.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.