Kezdődik a 15. Filmtettfeszt

90

Hat nagyjátékfilmmel, több mint húsz rövidfilmmel, három dokumentumfilmmel, gyerekeknek szóló vetítésekkel várja a nézőket az idei Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle Csíkszeredában. A fesztivál alkalmából október 2–4. között tartanak vetítést a Csíki Székely Múzeumban.

A Filmtettfeszten idén először vetítenek egyszerre 12 városban, köztük Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is megtekinthetik a legfrissebb magyar filmeket. A Filmtett Egyesülethez 2013-ban csatlakozott szervezőpartnerként a Csíki Székely Múzeum. A nagyjátékfilmes válogatásba olyan alkotások kerültek, mint a Cannes-ban is díjazott Fehér isten, a Liza, a rókatündér című bájos-komikus felnőttmese vagy az Argo 2 című fergeteges vígjáték. Két felejthetetlen erejű dokumentumfilmre is várják az érdeklődőket: a Káin gyermekei és a Seb drámái számos nemzetközi fesztivál közönségét megrázták és elgondolkodtatták már, emellett a Mikó Imre-portréfilm a Securitatéval való együttélés, avagy túlélés lehetséges módozatait kutatja. Az egész estés filmek mellett lesznek magyar rövidfilmes válogatások, a legkisebbek pedig megnézhetik Dargay Attila kedves klasszikusát, a Szaffit vagy a Mancs nevű, legendás mentőkutya mozgóképre adaptált kalandjait – olvashatjuk a múzeum programismertetőjében.
– Megpróbáltunk minél változatosabb programot összeállítani, ezért vannak közönségfilmek is a válogatásban például az Argo 2 vagy a Coming out, és vannak örök kedvencek, mint a Fehér isten. Gondoltunk a gyermekekre is, Csíkszeredában ifjúsági filmeket is vetítenek. Lehetőség szerint mindenki megtalálja a programban azt a stílust, műfajt, ami tetszik neki – nyilatkozta lapunknak az egyik szervező.
Idén először rendezték meg a Filmgaloppot, az erdélyi magyar kisfilmek versenyét, Hargita megyéből három alkotás került be, Simó Ibolya Tökéletes befektetés, Bán Attila A Paradicsom, valamint László Barna Jég alatt című darabok. Ezeket a felvételeket a többi versenybe jutott filmmel együtt mindegyik helyszínen levetítik. A nézők a végén szavazhatnak kedvencükre, ugyanis közönségdíjként 1000 lejt ajánlott fel a Nobila Casa. A zsűri tagjai Angelusz István a Katapult Film vezető producere, Mihai Fulger román filmkritikus és Szimler Bálint filmrendező.

Györffy Ibolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek