Kezdik a Malom utcai híd javítását

Székelyudvarhelyi beruházások

112

Aszfaltozzák a Budvár utcát, rendbe teszik a Sziget utcát, s a héten végre nekifognak a Malom utcai gyaloghíd teljes felújításának is. A tavalyinál kevesebb pénzt fordíthat a város az infrastruktúra javítására, de azért még néhány utca, tömbházbejárat és járda tatarozására futja.

Hétfőtől javában dolgoznak a Budvár utcában, emiatt mindkét irányra vonatkozó teljes útlezárás volt érvényben még a tegnap is. Az útfelületet teljesen újraburkolják, a tegnap épp aszfaltoztak, de a szegélyköveket is rendbe tették – tájékoztatott Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója.
Hasonlóan teljes körű felújítás vár a Sziget utcára is, ahol jelenleg az előkészítés zajlik: felmarták a járdákat a leggödrösebb részeken, és dolgoznak az új útszegély kialakításán. Hamarosan maga az úttest és a járda is teljesen új aszfaltburkolatot kap. Az utca jelentős része tehát megújul, ugyanis a nagy renoválásból a Malom utcai útkereszteződés környéke kimarad. Fülöp-Székely István elmondta, hogy nagy beruházásra készül a Malom utcában a gázszolgáltató, és a józan ész azt diktálja, hogy egyszer várják be a gázvezeték-cserét, s majd utána tegyék rendbe az utcát és járdát. Egyébként – mint megtudtuk a műszaki igazgatótól – a város több pontja szerepel a gázvezeték-rendszer megújítását célzó tervben, és azokat az utcákat is csak a munkálatok befejezése után aszfaltoztatná le a polgármesteri hivatal. Ilyen helyszín például a Cipészek utca, ahonnan nagyon sok lakossági kérés érkezett a hivatalhoz, de az infrastruktúra korszerűsítésére még várni kell.
Az elmúlt időszakban kisebb útjavításokat is végeztek a városban, kátyúzás várható még a Tábor lakótelepen, ahol néhány tömbház bejáratát is felújítják, járdajavítást ígérnek a Szegfű utcában, a Morum bejáratnál is.
A Nagy-Küküllőn átívelő Malom utcai gyalogoshíd már rég felújításért kiált. Évek óta csak kisebb-nagyobb „kozmetikázáson” esett át a fából készült átkelő, ami eléggé forgalmas, hiszen jelentősen lerövidíti az utat a város szombatfalvi és déli része között. Legutóbb a tavaszi áradások ártottak a létesítménynek, amelynek felújítását akkor el is határozta a városvezetés. A közbeszerzés is lejárt, szerződés is van, tapasztalattal rendelkező cég is került, csak a munka elkezdése húzódik. Az okok kapcsán a műszaki igazgató lakonikusan fogalmazott: kevés a szakcég, sok a munka. Ígéretet kaptak a vállalkozótól, hogy a héten végre nekifognak a híd javításának, ami legalább két hónapot tart majd, a tevékenység viszont eléggé időjárás- és vízállásfüggő. Első lépésként lebontják a járófelületet, a pilléreket pedig ún. máglyarakás építménnyel erősítik meg. A tartóoszlopokra fémgerendák kerülnek, amit fával burkolnak – sorolta Fülöp-Székely István. A járófelület szélesebb lesz a mostaninál, kétméteresre bővül, és új korlátot is kap a híd, amely esztétikailag illeszkedik a városi park folyó menti oldalán futó korlát látványához.
A műszaki igazgató még megjegyezte, hogy idén a tavalyinál kevesebb pénzt fordíthatott a város útjavításra, de igyekeznek a rendelkezésre álló mintegy 1 millió lejből a lehető legjobban gazdálkodni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek