Kezd beérni a munka gyümölcse

Csíkrákos: látványos változások idén és jövőre

75

Az elmúlt néhány év munkájának gyümölcse kezdett beérni 2018-ban, azonban az igazán látványos változásokat 2019-re és 2020-ra ígérik Csíkrákoson. Idén uniós és kormányzati támogatásokból tervezik aszfaltozni a község valamennyi utcáját, de még előtte lefektetnék a földgázvezetéket is, hogy egy-két év múlva ne kelljen feltörni a friss aszfaltburkolatot – közölte lapunkkal évértékelő beszélgetésünkön Császár Attila, a község polgármestere.

Császár Attila Fotó: László F. Csaba

Császár Attila elmondta: két, egyenként egymillió eurós értékű pályázatuk nyert, amelyekből leaszfaltozhatják a község útjait. Az egyik beruházás uniós (PNDR), a másik pedig a kormány (PNDL) vidékfejlesztési támogatásával készül el. Ez gyakorlatilag a község teljes úthálózatának felújítását jelenti, járdákkal együtt.

Kultúrotthon, közvilágítás, kataszteri felmérések
Ezenkívül a kultúrotthonok felszerelésére is támogatást nyertek pályázati úton, sőt már a kivitelezéshez is hozzáláttak. Ez rengeteg eszköz beszerzésével jár – hangosítás, fénytechnika, informatikai rendszerek, riasztóberendezés –, továbbá hangszerekkel és népviselettel bővül többek között a rákosi és a göröcsfalvi kultúrotthon is.
Nagyságrendileg kisebb léptékű LEADER-pályázat révén új buszmegállót építettek tavaly, illetve az iskola előtti teret is rendezni tudták. Az önkormányzat ugyanakkor sikerrel pályázott a rákosi iskola felújítására és inter­aktív játszótér felépítésére – ez várhatóan idén nyáron elkészül. Az elöljáró hozzáfűzte: év végi jó hír, hogy sikerrel pályáztak a közvilágítás korszerűsítésére is, szintén a kormány vidékfejlesztési programjánál (PNDL). Ez mintegy 3,5 millió eurós beruházást jelent, amelyet igyekeznek minél hamarabb és minél célirányosabban elkölteni – folytatta beszámolóját a polgármester. Hozzáfűzte: idén szintet lépnek az általános településrendezési terv elkészítésével is (PUG). Bekapcsolódtak a részletes (szisztematikus) kataszteri felmérés programba, ezzel foglalkoznak intenzíven a téli időszakban.

Gáz-kérdés és a bürokrácia
Kérdésünkre elmondta: a korábbi években elkezdett beruházok folytatása annyira igénybe veszi az önkormányzatot, hogy újabbak elkezdését jelenleg az önkormányzat nem bírná meg. Amivel idén még foglalkoznak – de már ezt is tavaly elkezdték –, az a földgáz bevezetése. Mint kifejtette: a kormány tavalyi döntése értelmében a gáz bevezetése közszolgáltatásnak minősül, így közpénzt is lehet költeni rá. Ez persze annyiban gondot jelent az önkormányzatnak, hogy a két útaszfaltozási projektjét hogyan hajtja végre, hogy egy-két év múlva, amikor a gáz bevezetése is reálisan szóba jöhet, ne kelljen feltörniük a friss aszfaltburkolatot. Erre a megoldást egyébként Csicsóval és Madéfalvával közösen keresik, mert együtt sokkal átláthatóbban tudnák kiépíteni a gázvezeték-hálózatot. A feladat nyilvánvalóan az, hogy a gázvezetéket még az aszfaltozás megkezdése előtt a földbe helyezzék. Gőzerővel dolgoznak ezen, és érdemben segítettek ebben a göröcsfalvi és a rákosi közbirokosságok is: az előzetes hatástanulmány és a topográfiai felmérés összegét ugyanis kifizették – ecsetelte a polgármester. Kérdésünkre hozzáfűzte: az év csalódását számára is a bürokrácia jelenit.
– Az a kiszámíthatatlanság és összevisszaság, ami a közszférát jellemzi, nagyon rányomja a bélyegét a hétköznapjainkra. Nem teszi lehetővé, hogy hosszú távra tervezzünk, nagyokat álmodjunk. Időnk és energiánk sincs rá – mutatott rá az elöljáró az ügyintézés megszokhatatlan nehézségeire. Hozzáfűzte: azt várná el, hogy egyszerűsítsék a bürokráciát, az állam intézményei ugyanis gyakran egymással ellentétes döntéseket hoznak egyszerű engedélyek kibocsátásakor is.

A közösségi élet is fontos
A polgármester ugyanakkor elmondta: a közösségi élet megszervezésére is igyekeztek 2018-ban odafigyelni, ez igazán a „szíve csücske”. Rengeteg rendezvényt szervez, illetve társszervez az önkormányzat. Ezalatt nemcsak a falunapokat kell érteni, hanem az adventi ráhangolódást segítő vagy a nagyböjtre felkészülő programokat, rendezvényeket is. A szervezőmunkából a helyi civil szervezetek, az ifjúsági szervezet, a cserkészek, a nőegyesület és a helyi iskola pedagógusai is kiveszik a részüket.

Kiss Előd-Gegely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek