Keveslik a hektáronkénti ezer eurót

Háromszor nagyobb támogatást kérnek a fokhagymatermelők

117

A termelési költségekhez képest jelentéktelennek tartják a fokhagyma termesztésére kínált hektáronkénti ezer eurós „de minimis” támogatást a romániai termelők. A mezőgazdasági minisztérium – hogy a programnak minél több hazai termelőt megnyerjen – hektáronként 3 ezer euróra növelné az évi támogatási hányadot.

Jelenlegi formájában csupán a termelési költségek 10 százalékát fedezi, ezért a termelők kérésének engedve a fokhagyma-termesztésre kínált hektáronkénti 4650 lejes, azaz ezer eurós „de minimis” támogatás háromszorosára növelését fontolgatja a programot irányító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca már az idén elfogadott 108-as számú kormányhatározat módosításához szükséges jogszabály-tervezetet is előkészítette – állítja a Gazetadeagricultura.info mezőgazdasági portál.
A szaktárca a vissza nem térítendő támogatás 13.950 lejre, vagyis 3 ezer euróra növelésétől – mely így már a paradicsomtermesztőknek kínált „de minimis” támogatással azonos nagyságrendű lenne – a hazai fokhagyma-termelés fellendítését várja. Úgy vélik, a magasabb támogatási összegek révén a program iránt érdeklődő gazdák száma is növekedne: a fokhagymatermesztési támogatást eddig országos szinten csupán 159 termelő összesen 119 hektárnyi vetésfelületre vette igénybe, miközben a mezőgazdasági minisztérium a hazai költségvetésből finanszírozott programban legalább 2 ezer hektárnyi fokhagymaültetvényre és 2 ezer gazdálkodó részvételére számít. A fokhagymatermesztési program kiterjesztéseként a szaktárca – a gyapjúértékesítési támogatás mintájára – ösztönözni kívánná a fokhagyma begyűjtésére, csomagolására és tárolására szakosodott telephelyek számát és kapacitásait is.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek