Keveslik a 15 ezer eurót

10 ezer euróval növelnék a „de minimis” támogatást

194

A jelenleg nyújtható 15 ezer euróról 25 ezer euróra növelné a tagállamok kormányai által egy farmnak biztosítható „de minimis” támogatás összegét az Európai Bizottság. Az ún. csekély összegű támogatásban a nemzeti kormányok Brüsszel jóváhagyása nélkül részesíthetik a mezőgazdasági termelőket. Az utóbbi években Romániában ilyen jogcím alapján részesültek támogatásban a tenyészállat-vásárlásra pályázó juh- és szarvasmarhatartók, de ugyanilyen támogatási formának számít az üveg és fóliasátras paradicsomtermesztőknek juttatandó támogatás is.
A „de minimis” támogatási plafon 10 ezer eurós növelését célzó javaslat jóváhagyására – a tagországok szavazatai alapján – ez év második felében kerülhet sor – számol be a topagrar.com. A bizottság ezt az összeget a következő három évben szándékozik érvényben tartani, ugyanakkor – az esetleges piaci zavarok elkerülése érdekében – kiköti, hogy egy mezőgazdasági szektor a tagállamonként rendelkezésre álló „de minimis” keretnek legfeljebb 50 százalékát veheti igénybe. Emellett a tagországoknak szigorú nyilvántartást kell vezetniük az adott keretből kifizetett támogatásokról.
Az európai agrárminiszterek konferenciája az elmúlt év őszén a „de minimis” keretből adható támogatás 30 ezer euróra történő felemelésére szólította fel a bizottságot.

HN-információ

A cikk a Hargita Népe április 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek