2021, január 18, hétfő.

Kevesen tudtak az ingyenes buszozásról

Válassz! Változtass! Variálj! mottóval immár 10. alkalommal szervezi meg az Európai Mobilitási Hetet a Polgár-Társ Alapítvány, amelynek keretében a hétvégén fallabda- és teniszversenyt szerveztek, a tegnap mindenki ingyen buszozhatott a városi járatokon, a hétvégén pedig kerékpárversenyre várják a gyerekeket.

Városi busz a körforgalomban. Meglepő fordulat Fotó: Balázs Árpád
Városi busz a körforgalomban. Meglepő fordulat Fotó: Balázs Árpád

Egy év kihagyás után a Polgár-Társ Alapítvány ismét megszervezte az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, hogy arra ösztönözze az európai helyi hatóságokat, hogy vezessék be és támogassák a fenntartható közlekedési intézkedéseket, és felszólítsa az embereket arra, hogy próbálják ki a gépkocsival történő közlekedés alternatíváit. Az idei téma, a multimodalitás arra ösztönzi az embereket, hogy gondolják át a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket és válasszák az utazásukhoz a legmegfelelőbbet. Amennyiben okosan választjuk meg a közlekedési eszközt, pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetet – tudtuk meg az alapítvány munkatársától, Cseke Andreától.
A program menedzsere elmondta, a csíkszeredai rendezvény hagyományosnak mondható elemei a tenisz-, fallabda- és kerékpárverseny, amelyekre nagy igény mutatkozott. Hasonlóan visszatérő elem az ingyenes utazás a városi buszjáratokon, ennek ellenére kevesen hallottak a kezdeményezésről, a legtöbben akkor szembesültek az akcióval, amikor felszálltak a buszra és jegyet szerettek volna váltani. A városközpont környéki megállókban a tegnap délután nem találtunk olyan személyt, aki az akcióról hallva letette volna autóját, hogy legalább egy nap igénybe vegye a tömegközlekedési eszközöket. Az általunk megkérdezettek többségének bérlete volt a helyi járatokra, de jóleső érzéssel vették tudomásul, hogy ilyen akciót is szerveznek.
Az előző években nagyobb volt a hírverés az autómentes nap körül, akkor érezhető is volt a forgalom növekedése a helyi járatokon – nyilatkozta Veres János, a Csíki Trans Kft. igazgatója, aki mára ígért tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy az idén nőtt-e a forgalmuk.
A program keretében szombaton tartják a Junior Cup harmadik fordulóját az Ifjúsági parkban, amelyre 5 és 18 év közötti jelentkezőket várnak. A kerékpárverseny időtartama alatt a Zöld SzékelyFöld Egyesület szórakoztató programokkal várja a gyerekeket.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb